Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Två begärs häktade för mordet på Hermodsdal

De två män som greps för att ha skjutit ihjäl en 30-årig man på Hermodsdal i helgen ska båda häktas som misstänkta, anser åklagaren. Krutstänk och vittnesuppgifter ska avgöra vem av dem som sköt.

Polisens tekniker söker spår på mordplatsen. De små gula skyltarna markerar bevismaterial, som tomhylsor från ett vapen, exempelvis.Bild: Patrick Persson
Det rör sig om en 34-åring och en 49-åring. Båda greps kort efter larmet om dödsskjutningen som kom in vid 20-tiden i fredags. Det ska finnas vittnesuppgifter mot dem.
– Jag har inte specificerat närmare vilka deras roller är, säger åklagare Fredrik Jönsson till Sydsvenskan.
– Båda är misstänkta för mord alternativt medhjälp till mord, gemensamt och i samförstånd.
De mordmisstänkta och offret känner varandra sedan tidigare, enligt Sydsvenskans uppgifter. Och det ser ut som att det var mordoffret - en 30-årig man – som sökte upp 34-åringen under mordkvällen. Han bor en halv kilometer söder om mordplatsen.
34-åringen är för sin del folkbokförd på en annan plats i stan, men bor i praktiken hos sin sambo i en trappuppgång vid mordplatsen – Docentgatan.
Både 34-åringen och den medmisstänkte 49-åringen förekommer i en brottsutredning om penningtvätt. Stora summor ska ha flyttats till ett stort antal konton för att försöka dölja att de kommer från brottslig verksamhet, enligt misstankarna.
34-åringen har suttit häktad under vintern för de brotten men släpptes bara dagar före mordet.
Han har en bakgrund med anknytning till gängvärlden och var redan kring 2010 misstänkt för utpressningsförsök och inblandning i sprängdåd mot en krog i närheten av Möllevångstorget.
Hans medmisstänkte har mer i bagaget. Redan i början av 10-talet åkte han fast i en gigantisk ekobrottshärva som kretsade kring bolagen Kastofon och Annonskonsulterna.
Men bara en person kan ha hållit i mordvapnet. Vem av de båda misstänkta det är återstår för polisen att utreda. Mordmisstänkta skyttar blir alltid "levandeundersökta". Det innebär att rättsläkare och poliser går igenom kroppen och kläderna. Och dessutom söks spår från skottlossningen på händer och kläder.
Sådana spår är extremt svåra att tvätta bort och eftersom de båda männen greps så snabbt inpå brottet finns det gott hopp att antingen avfärda eller bekräfta misstankarna mot dem. Det är dock en process som tar minst ett par dagar.
Åklagare Jönsson vill inte säga om vapnet är återfunnit, eller kommentera vilken övrig teknisk bevisning som finns.
Häktningsförhandlingar mot männen hålls i eftermiddag.
Gå till toppen