Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lars Vilks döms för Nimisbygget

Återuppbyggnaden efter storbranden anses brottslig.

Bild: Britt-Mari Olsson
På tisdagen kom domen mot den omstridde konstnären Lars Vilks. Helsingborgs tingsrätt anser att han gjort sig skyldig till förseelse mot områdesskydd och dömer konstnären till 40 dagsböter a 140 kronor.
Det hela handlar om vad Lars Vilks gjort på Nimis efter storbranden i november 2016. Då brann stora delar av hans drivvedsskulptur upp i en anlagd brand. Hela Vindarnas torn brann upp och det är det som numera finns på platsen som nu blivit föremål för prövning i Helsingborgs tingsrätt.
I april 2017 slog länsstyrelsen larm och gjorde en åtalsanmälan. Man upptäckte dock inte själv att två nya träskapelser fanns på platsen utan det var efter att Helsingborgs Dagblad skrivit att två nya mindre torn fanns på platsen som man inspekterade platsen.
Läs också Bildspel: Nimis och Lars Vilks
Lars Vilks åtalades för brott mot områdesskydd. Nimis är byggt på naturreservat och för området finns vissa föreskrifter. Bland annat är det inte tillåtet att bygga anläggningar inom reservatets gränser.
När rättegången drog igång för ett par veckor sen justerade kammaråklagare Lars Magnusson brott till det mildare förseelse mot områdesskydd.
Konstnären har hela tiden nekat till brott och hävdar att han under alla år ägnat sig åt renoveringsarbeten för att göra Nimis säkert. Han menar också att han haft godkännande av länsstyrelsen. Nimis har brunnit vid tidigare tillfällen och det har skett utan att länsstyrelsen reagerat.
Läs också Dokument: Nimis – från början till nu
Tingsrätten anser dock att det han gjort nu är en förseelse mot områdesskyddet. Enligt domstolen spelar det ingen roll att länsstyrelsen inte tidigare gjort anmälningar.
Påföljden blir 40 dagsböter a 140 kronor. Han döms också att återbetala en del av sin advokatkostnader - drygt 2 600 kronor.
Med all säkerhet kommer Lars Vilks att överklaga domen. Men det är inte givet att hovrätten tar upp fallet. För denna typ av brott krävs prövningstillstånd.
– Min advokat menar att fallet är principiellt intressant. Så det är läge att överklaga, säger Lars Vilks.
Han har egentligen inga synpunkter på att han döms.
– Man får vara rätt nöjd. Det spelar ingen roll hur det går. Vinner man inte är man fortfarande kontroversiell och det visar att konstverket fortfarande är intressant. Det är bara att hålla god min.
Lars Vilks tycker dock att det är märkligt att han kunnat snickra och renovera på Nimis sen 1993 utan att länsstyrelsen haft några invändningar.
– Ansvaret för säkerheten på Nimis ligger på mig. Men om jag sköter det så blir jag bötfälld. Det är en paradox. Men jag anser att risken för olyckor måste gå före länsstyrelsens idoghet.
Läs också Länsstyrelsen fortsätter kampen mot Nimis – nya tornet polisanmält
Läs också Nytt torn reser sig efter branden på Nimis
Läs också Provsvar klara om branden på Nimis – träpåkar var indränkta i tändvätska
Lars Vilks skapelse Nimis efter branden 2016.Bild: Björn Lindgren/TT
Gå till toppen