Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

"Folk brukar säga vi har ett zoo"

Timon, Pumba, Zimba, Zvante, Ove, DeLuxe och halvårsgamla Zikkan – alla är de kära medlemmar i husdjursfamiljen Ekberg i Munkebäck.

”Jag har alltid haft katt, ända sedan jag var liten. De är mysiga att kela med, är tillgivna men hoppar inte på en som en hund”, säger Anneli Ekberg med DeLuxe i famnen. Intill maken Christoffer, katten Zikkan och hunden Alfons. Foto: Lill ErikssonBild: Lill Eriksson
I en inhägnad ute i trädgården kacklar hönsen. Inne i stugvärmen i soffan spinner tre bondkatter. En kise traskar över soffbordet och en annan misse stoltserar bland prydnadssakerna.
Under soffan gömmer sig Pumba och leker ta fatt med folks fötter. Zvante vågar bara delta på håll.
Djur i allmänhet, katter i synnerhet, är makarna Ekbergs stora passion. Anneli hade aldrig fått ihop det med sin Christoffer om det inte hade varit för att han också hade katt, precis som hon.
– Nej, det var ett måste. Folk brukar säga vi har ett zoo, säger hon när vi hälsar på hemma på skogstomten i Munkebäck.
Nu har paret sju bondkatter tillsammans.
– Vi har inga barn, vi har försökt få länge, fortsätter Anneli. Katterna är som våra barn, att ge kärlek till. Klappa, ut och leka, kela med och mata.
Men det är inte utan vissa besvär.
– Jag är allergisk, ögonen kliar och jag nyser, berättar Christoffer men ser det inte som ett allvarligt problem.
Symptomen lindras av ett extra varv med dammsugaren och att bädda rent i sängen. Den delas ofta med ett gäng katter.
– Vi fick inte plats i den gamla sängen så vi fick köpa en större, fortsätter Christoffer.
Anneli och Christoffer Ekberg har sju katter hemma i villan Munkebäck.Bild: LILL ERIKSSON
För tre år sedan fick familjen tillökning i blandtaxen Alfons. Han blev snabbt en i gänget, utan minsta gläfs, och gosar gärna tätt intill några katter. Eller leker tillsammans.
Tre av dem har varit hemlösa. Anneli engagerar sig som djurvän, bland annat i nätverk som Kattkommando Syd.
– Hade jag haft pengar skulle jag gärna skänka till dem, säger Anneli. En kattunge övergavs av sin mamma, låg och pep i ett stall, vi tog om hand om den, gav den mat med nappflaska. Ett liv utan katter skulle vara tråkigt.
Nyligen har två av parets katter gått bort, enligt veterinären i sviterna av glykolförgiftning. Det har drabbat flera kattägare i området. Alla i Munkebäck gillar inte katternas framfart, när de bajsar i rabatter och jagar småfåglar.
– Jag kan förstå det, men jag fattar inte hur man kan döda dem, säger Anneli.
Katterna får inte längre springa fritt i skogen, utan hålls under uppsikt på promenader. De senaste veterinärbesöken har gått på 20 000 kronor och varje månad köper paret kattmat och grus för cirka en tusenlapp. Men det är det värt.
– Katter busar och är roliga när de hoppar rundor, jagar löv eller gömmer sig bakom gardinen och tror de är osynliga. Vi älskar katter och kan inte vara utan dem, avslutar Anneli.
Fakta

Djurfamiljen

Namn: Anneli (37) och Christoffer (29) Ekberg.

Bor: Villa i Munkebäckskogen utanför Asmundtorp.

Intressen: Husdjuren: sju katterna Svante, Ove, De Luxe, Timon, Sikkan, Zimba och Pumba, blandrashunden Alfons (yorkshire, chihuahua och tax), tiotalet akvariefiskar, 20 höns. Och mössen på vinden.

Gå till toppen