Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Henrik Halvarson: "Musik som sällan hörs i Helsingborgs konserthus"

HD:s musikrecensent Henrik Halvarson saknade på intet sätt turnerande HSO på konserthuset i söndags. Musica Vitaes imponerade starkt med ett dubbelporträtt av syskonen Fanny och Felix.

Musica Vitae.Bild: Alexander Mahmoud
När jag var ung tyckte jag att kammarorkestrar med enbart stråkar var något av det tråkigaste som fanns i musikväg. De spelade intetsägande barockmusik eller inställsam neoklassicism, i stället för de stora romantiska symfonier som jag helst hängav mig åt. Med tiden upptäckte jag dock att det fanns mer känslor och spänning i den musik som stråkorkestrarna spelade och att det fanns ensembler som spelade med stort klangligt raffinemang och överväldigande expressivitet.
I dag är den lilla stråkensemblen Musica Vitae en av mina absoluta favoriter. De kombinerar högsta professionalitet med ett oemotståndligt musikanteri. Under sin nuvarande konstnärliga ledare Malin Broman är en konsert med dem både en vitamininjektion och en djup konstnärlig upplevelse.
Med sitt senaste konsertprojekt "Fanny & Felix" bjöd man på musik som sällan hörs i Helsingborgs konserthus samtidigt som publiken fick en inblick ett konstnärsöde som alltför länge hållits i skymundan. Men hjälp av citat från brev som Fanny Mendelsohn skrev till sin lillebror Felix tecknade skådespelaren Jessica Zandén en både gripande och rolig bild av en talangfull tonsättare som inte fick blomma ut på grund av tidens kvinnofientliga konventioner.
Konserten inramades av Felix Stråksymfoni nr 12 och Fannys Stråkkvartett i Ess-dur i arrangemang för stråkorkester. Dessa stycken kompletterade varandra så fint med lillebrors brådmogna assimilering av influenser från JS Bach och storasysters mer expressivt anlagda romantik. Malin Broman balanserade kontrasterna perfekt mot varandra.
Mellan dessa stycken vidgades perspektivet med musik av Paul Hindemith och Sofia Gubajdulina, samt Bachs koral "Vor deinen Thron tret ich hiermit". Strängt allvarligt och innerligt sökande gestaltades de sentida "kommentarerna" till den så kallade dödsbäddskoralen i Musica Vitaes framförande.
Med en så helgjuten konsert saknade jag på intet sätt de turnerande HSO.
Fakta

Fanny & Felix

Musica Vitae

Söndag 4 februari, Helsingborgs konserthus

Malin Broman, violin & konstnärlig ledare

Jessica Zandén, berättare

Gå till toppen