Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Malin Krutmeijer: Malin Krutmeijer: Under glastaket

Om du eller dina föräldrar har invandrat till Sverige, kan du få det tufft att göra akademisk karriär här i landet.
Det visar en studie med statistik och intervjuer, gjord av Alireza Behtoui som är professor i sociologi vid Södertörns högskola. I en intervju på Nationella sekretariatet för genusforsknings hemsida berättar han hur forskare med bakgrund utanför Sverige har svårare att få jobb efter att de disputerat jämfört med kollegor med flera generationer i Sverige bakom sig. Deras karriärutveckling är generellt sämre.
En förklaring är att de har svårt att ta sig in i inflytelserika nätverk där de kan bli rekommenderade till attraktiva uppdrag. I intervjuer beskriver de också hur de styrs mot ämnesområden med låg status, tenderar att hamna på mindre högskolor och inte på stora universitet.
Särskilt svårt att nå mer prestigefyllda positioner har forskare med bakgrund i Afrika, Asien och Sydamerika.
Alireza Behtouis resultat är belysande och viktiga. Den här sortens exkludering och diskriminering måste kartläggas ännu mer. Om det ser ut såhär i forskningsvärlden – hur är det då i andra branscher?
Gå till toppen