Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Örkelljunga

Min mening: ”Ettåringar får betala priset för kortsiktighet inom barnomsorgen”

Under hösten ökade behovet av platser inom barnomsorgen i Örkelljunga. Utbildningschef Ingela Ström och rektorerna beslutade att lösa kön inom befintliga lokaler på Rapphönan – lokaler som tidigare ansetts fullbelagda.

Vi föräldrar är kritiska till hur omorganisationen genomförts, utan samverkan med vårdnadshavare. Vår huvudsakliga oro handlar dock om vad omorganisationen innebär för framförallt de barn som är placerade på småbarnsavdelningarna Myran och Mötet. Den dagliga mängden kontakter kommer öka mångfalt.
Ingela Ström försvarar omorganisationen med att alla 23 barn inte vistas i samma rum samtidigt, utan att gruppen delas under dagen. Det gör dock inte att de skadliga effekterna reduceras.
Skolverket är tydligt i sina riktlinjer om barngruppernas storlek. För småbarn i åldern 1-3 år är riktmärket en gruppstorlek på 6-12 barn.
Små barn har behov av lugn och ro för att knyta an och skapa relationer, både till personalen och till övriga barn. De minsta barnens upplevelse av trygghet och integritet reduceras när de tvingas till fler relationer än de kan hantera. Det kommer att vara konstant rörelse genom lokalerna, eftersom Myran är genomgångsavdelning in till Mötet.
Ett annat argument från utbildningschefen är att Rapphönan tidigare haft stora lokaler jämfört med andra förskolor. Om ambitionen är att ha en förskola som håller hög kvalitet är det angeläget att värna om de kvalitetsfaktorer som finns.
På förskolornas samrådsmöte den 29 januari frågade vi föräldrar hur rektorerna resonerar. Vi fick till svar att ”ingen förskola följer Skolverkets riktmärken”. Det är vi medvetna om. Det vi ifrågasätter är att kommunen inte ens verkar ha som ambition att röra sig i riktning mot rekommendationerna.
Vi föräldrar efterfrågar både en kortsiktig och en långsiktig plan för hur tillgången på förskoleplatser ska lösas utan att det drabbar kvaliteten. Under tiden är det våra barn som betalar priset för kommunens kortsiktighet.
Föräldrar på Rapphönan via Carolina Dahl, Johan Stenson, Benjamin Baron och Kajsa Ek.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen