Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åstorp

”De starka färgerna har jag alltid haft med mig”

Årets första utställning på Tomarps kungsgård bjuder på måleri, grafik och emaljarbeten i lysande gult och rött.

Konstnären Susan Gillhög målar i olja och arbetar dessutom med grafik och emalj. Hennes arbeten präglas av starka färger.
Inslagen av gult och rött är märkbart och färgerna framträder tydligt mot de svala, ljusa utställningssalarna på Tomarp.
– Många tror att jag fick färgerna när jag kom till Mexiko, men jag hade färgerna med mig. De starka färgerna har jag alltid haft med mig, ända sedan jag var barn, säger Susan Gillhög.
Konstnären Susan Gillhög bor i Stockholm. Utställningen på Tomarp är hennes första i Skåne på många år.Bild: Niklas Gustavsson
I slutet av 1970-talet reste Susan Gillhög som volontär med en teatergrupp till Colombia. Hon kom att tillbringa fyra år där och fyra i Mexiko.
– Under de åtta åren åkte jag hela tiden tillbaka hem med jämna mellanrum och hade separatutställningar.
Inbjudan att fantisera. Susan Gillhög vill att betraktaren ska gå in i bilden och göra den till sin egen.Bild: Niklas Gustavsson
I Mexiko fortsatte Susan Gillhög med sina studier i scenografi som hon påbörjat i Sverige. Hon medverkade som scenografiassistent i den mexikanska filmatiseringen av konstnären Frida Kahlos liv från 1984. (En film som inte ska förväxlas med den amerikanska filmen från 2002 med Salma Hayek i huvudrollen.)
Utställningsbesökarna möter bland annat motiv från trädgårdar, landskap och miljöer – inspiration från åren i Latinamerika – samt en del stilleben.
Färgstarka stilleben och rum. Susan Gillhög har alltid använt starka färger.Bild: Niklas Gustavsson
Inomhusmiljöer skapade av människor lockar Susan Gillhög mer än porträtt.
– Jag jobbar mycket med rum, därför att jag tycker att rummet säger mycket mer än om jag gjort ett porträtt av en människa.
Susan Gillhög vill inte säga för mycket om sin bildvärld. Hon vill hellre att åskådarna ska stimuleras att använda sin fantasi och sina associationer och gå in i bilderna.
– De ska kunna göra en berättelse av mina bilder.
Vernissage är det lördag 10 februari klockan 12–17. Utställningen pågår till och med 18 mars.
Konstnären Susan Gillhög har också arbetat som scenograf och bott åtta år i Colombia och Mexiko.Bild: Niklas Gustavsson
Susan Gillhög arbetar ibland i emalj. Ett tåligt material hon ofta väljer för offentliga utsmyckningar.Bild: Niklas Gustavsson
Två stilleben. Gult kontrasterar mot komplementfärgen blåviolett.Bild: Niklas Gustavsson
Rum och olika inomhusmiljöer är motiv Susan Gillhög ständigt återkommer till.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen