Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Konstnärsparet som ställer ut tillsammans

Norrviken är utgångspunkten för Cecilia Kraitz och Mikael Bertmar.

Mikael Bertmar och Cecilia Kraitz ställer ut på Biblioteksgalleriet i Båstad.Bild: Michael Lundblad
Bara en väg skiljer deras ateljéer åt. Cecilia Kraitz och Mikael Bertmar är gifta, konstnärer och arbetar bara några meter från varandra på Norrviken. Medan hon står för keramiken är det han som arbetar med foto.
Cecilia Kraitz uppskattar att hon varit verksam som konstnär i 25 år. Men egentligen väcktes intresset för konst bra mycket tidigare än så. Inte särskilt märkligt i sig då hon är dotter till Gustav och Ulla Kraitz.
– Under min uppväxt har det bara varit konst hela tiden. Man kan säga att jag är miljöskadad. Men det har varit positivt, säger Cecilia Kraitz.
Det har inte varit bilden av konstnären med vinglaset i handen som präglat hur hon ser på konstnärskapet.
– Det var också det hårda arbetet som var som vilket arbete som helst, säger hon.
Sedan 15 år tillbaka har hon sin ateljé på Norrviken. Här framställer hon sin keramik som skapas genom den japanska raku-tekniken.
Bilden på fåret ingår i Mikael Bertmars serie Oasis/Mirage. Den är fotograferad vid Hovs hallar med Hallands Väderö i bakgrunden.Bild: Michael Lundblad
Rakt över vägen skapar Mikael Bertmar sina bilder.
– Vi jobbar tillsammans, ställer ut tillsammans och inspireras av varandra, säger Cecilia Kraitz.
Mikael Bertmar verkar i det som tidigare varit ett hönshus. Cecilia Kraitz kallar sig själv och Mikael Bertmar för naturromantiker.
Hans fotografier inspireras av naturen och motiv från Bjärehalvön förekommer ofta. Det kan vara Hallands Väderö, Grevie, Västra Karup eller någon annan plats. Bilderna kan beskrivas som poetisk fotokonst.
Cecilia Kraitz säger sig istället gå in i de minsta beståndsdelarna som skapar hennes keramik. Ett slags litet universum. Den raku-teknik hon använder innehåller vedeldning vilket bidrar till hur verken till slut ser ut.
Hon gör även väggbilder av keramik.
– Jag har jobbat mycket med bild de senaste åren. Det bli mitt måleri. Från början ville jag måla, säger hon.
Den 10 februari klockan 11 är det vernissage på parets utställning i Biblioteksgalleriet i Båstad. Som arrangör står Båstad Bjäre konstförening.
En av Cecilia Kraitz väggbilder av keramik.Bild: Michael Lundblad
Bland Mikael Bertmars fotografier finns landskap med djur där flamingos kan möta silkesapor och en katt tillsammans med mycket annat. Bilder han skapat genom att framställa något som kan beskrivas som "collage" i Photoshop.
– Jag har blivit mer och mer såld på naturen sedan i början av 1990-talet, säger Mikael Bertmar.
När de arbetar i ateljéerna på Norrviken brukar den ena få besök av den andra betydligt oftare än tvärtom.
– Han kommer nästan aldrig in till mig. Det är han som har maten och det är jag som har lera och smuts, säger Cecilia Kraitz och skrattar.
I Mikael Bertmars lokaler finns nämligen ett kök.
Han håller med om att deras verk passar bra tillsammans:
– Vi kom på att japansk raku-teknik passade till mina lite mer naturromantiska bilder, säger Mikael Bertmar.
Gå till toppen