Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

Kungsleden säljer fryslager i Helsingborg för drygt en halv miljard kronor

Fastighetsbolaget Kungsleden säljer det stora kyl- och fryslagret vid Landskronavägen i Helsingborg där Bring Frigo finns. Prislappen uppgår till 555 miljoner kronor. Köparen vill vänta med att träda fram.

Anläggningen har växt fram i omgångar, i första hand från 1950- till mitten av 1970-talet i takt med att dåvarande företaget Frigoscandia utvecklades. Kyl- och fryslagret omfattar idag 62 000 kvadratmeter och det årliga driftnettot uppgår till 39 miljoner kronor. Kungsleden förvärvade fastigheten 2007 från Bring Frigo, som sedan dess är hyresgäst.
– Vi vill samla vårt bestånd som är koncentrerat till Stockholm, Göteborg, Malmö och Västerås. Här finns 85 procent av vårt fastighetsvärde, säger Ylva Sarby Westman, vice vd och chef för fastighetsinvesteringar i Kungsleden.Bild: Paulina Westerlind
Nu har Kungsleden beslutat sig för att sälja.
Hur kommer det sig?
– Kungsleden förvaltar i första hand kontorsfastigheter i storstadsområdena, kyl- och fryslager är inte vår specialitet även om vi har ägt några. Nu optimerar vi portföljen och investerar i fastigheter som är mer strategiska för bolaget, säger Ylva Sarby Westman, vice vd och chef för fastighetsinvesteringar i Kungsleden.
Företaget äger ytterligare en fastighet på Berga i Helsingborg, men inte mer.
– Vi tittar inte aktivt på något förvärv i Helsingborg, men det har inte att göra med vår syn på hur stark marknaden är här. Vi vill samla vårt bestånd som är koncentrerat till Stockholm, Göteborg, Malmö och Västerås. Här finns 85 procent av vårt fastighetsvärde.
Köparen är inte offentliggjord, enligt Ylva Sarby Westman vill den nya ägaren vänta tills de tillträder fastigheten, vilket ska ske någon gång under första halvåret 2018.
Att hitta en köpare var relativt enkelt.
– Det finns många investerare idag som vill hitta placeringar som ger stabil, god och långsiktig avkastning.
Bring Frigo blir kvar som hyresgäst i fastigheten.
Gå till toppen