Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Örkelljunga

Grundskolan kan byggas ut – längre fram

När Örkelljunga får ett nytt äldreboende blir det utrymme för en utökning av Mårdenskolan. Men SD vill hellre utreda en tredje grundskola i centrala Örkelljunga.

Örkelljunga kommunstyrelse bestämde sig förra våren för att placera ett nytt äldreboende på Lycksta äng, som delvis ska ersätta Södergården. Då öppnas också en möjlighet att utöka den intilliggande Mårdenskolan med den del av Södergården som blir tom. Orsak: grundskolan är trångbodd.
– Vi har redan gjort en utredning, vi vet redan att vi behöver bygga ut Mårdenskolan och det har varit en strategi redan sedan vi diskuterade ett framtida äldreboende, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Zachau (M).
Tanken är att skapa två jämnstora skolor i centrala Örkelljunga, och låta Mårdenskolan växa ikapp den nästan dubbelt så stora Beringskolan.
Men nyligen kom Sverigedemokraterna med ett annat förslag, som går ut på att bygga en helt ny grundskola i Örkelljunga. Det lanserades i en motion av Tommy Brorsson och Anneli Eskilandersson där de pekar på situationen i skolan just nu, där ambitionen att skapa mindre klasser motverkas av brist på plats, och dyra paviljonglösningar används.
Motionen behandlades vid årets första kommunfullmäktige, där den avslogs. Carina Zachau (M) ser inget skäl att göra en ny utredning, särskilt som SD satt med i den styrgrupp som redan utrett frågan en gång.
– Att i det här läget, när vi kommit så här långt, vilja ha en ny utredning, då undrar man ju var de har varit någonstans. Man blir lite smått irriterad, säger hon, men får svar av Tommy Brorson:
– Vi tycker inte att alla önskemål framkommit i den utredning som är gjord.
Christer Olsson (S) tror att ytterligare en grundskola i Örkelljunga skulle hota kommunens minsta skolenheter.
– Ska man bygga en ny skola får man återigen titta på om man kan ha kvar Tockarp, det borde SD tänkt på, inte bara lägga motioner av populistisk art utan tanke på konsekvenserna, säger han.
Tommy Brorson (SD) tror att det i så fall är viktigare att värna om möjligheten till förskola på landsbygden.
– Om man skjutsar sina barn in till Örkelljunga redan när de är små så undergräver det skolans existens.
Gå till toppen