Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Englacupen i Ängelholm maxar tävlandet för gymnasterna

Hundratals gymnaster intog Lingvallen i helgen. Målet med Englacupen är gemenskap - och att lagen ska få så många chanser att tävla som möjligt.

Emma Appell och de andra Engelholmsgymnasterna värmer upp innan det är dags för dagens tredje tävling.Bild: Sandra Henningsson
Emma Appell och och lagkompisarna i Engelholmsgymnasterna har redan hunnit tävla två gånger den här söndagsförmiddagen, och vunnit båda. Den starkaste grenen för laget är tumbling, alltså serier av övningar på mattan, säger hon.
– Det här är annorlunda från en vanlig tävling. Här går man vidare oftare och tävlar flera gånger på en dag, säger Emma Appell.
Dessutom är lagen små, fyra till sex personer.
Under två dagar samlas gymnaster från sju år och uppåt på Lingvallen för att tävla i matta och hopp.
15-årige David Hartwall i en och en halv skruv. På lördagen inledde de allra yngsta, på söndagen tävlar de lite äldre gymnasterna.Bild: Sandra Henningsson
"Det här är annorlunda från en vanlig tävling", säger Emma Appell.Bild: Sandra Henningsson
Söndagen har även börjat bra för arrangörsklubbens pojklag, enda tävlande laget med bara killar.
– Vi har gått vidare i både matta och hopp, säger David Hartwall, en av gymnasterna.
Tanken är att Englacupen ska vara en tävling för alla, både killar och tjejer kan vara med i lagen, och att gymnasterna ska få chans att tävla så mycket som möjligt. I varje omgång möts tre lag, varav ett går vidare och ett får en andra chans. Sedan fortsätter lagen att mötas tills vinnarna kan koras.
– I innebandy och fotboll, till exempel, kan du tävla nästan varje helg. Som gymnast blir det kanske två gånger per termin. Det är svårt att få tävlingserfarenhet, det var därför den här tävlingen skapades, säger Malin Svensson som är tävlingsledare.
Hittarps lag 2 på mattan.Bild: Sandra Henningsson
Malmögymnaster från Motus-salto tävlar på trampetten.Bild: Sandra Henningsson
– Jag tror att även de som tävlar i USM tycker att det är kul att komma hit. Det är inte det blodiga allvaret, utan fokus på glädje och gemenskap. Det är ett bra sätt att starta terminen, fortsätter hon.
I år arrangerar Engelholmsgymnasterna cupen för sjunde gången. 150 lag i fem olika åldersgrupper möts under helgens två tävlingsdagar, och på söndagen är det trångt bland gymnaster, tränare och föräldrar i hallarna.
Cupens yngsta deltagare är sexåringar, men det finns inget övre ålderstak. Trycket var högt särskilt i de yngre åldersklasserna och arrangören fick säga nej till några lag som ville vara med.
– Vi har bara en helg, så vi kan tyvärr inte sätta in fler starter, säger Malin Svensson.
Alma Svärd Molin tävlar för Klippans gymnastikkrets.Bild: Sandra Henningsson
Totalt tävlade runt 150 lag under cupens två dagar.Bild: Sandra Henningsson
Motus-salto från Malmö tävlar i hopp.Bild: Sandra Henningsson
Klippangymnasterna tar sats inför hoppet.Bild: Sandra Henningsson
Gå till toppen