Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Försökte framställa bitcoin i kärnanläggning

Rysslands dåvarande premiärminister och nuvarande president Vladimir Putin vid ett besök på kärnforskningsanläggningen i Sarov 2012. Arkivbild.Bild: Kirill Kudryavtsev/AP/TT
Flera ingenjörer vid Rysslands största kärnforskningsanläggning har gripits misstänkta för att ha försökt framställa kryptovalutan bitcoin med hjälp av anläggningens datorkraft.
Det statliga bolaget Rosatom är tillsynsmyndighet för anläggningen, där kärnvapen utvecklas. 2011 fick forskningscentret i Sarov en ny superdator med en kapacitet på 1 petaflop, vilket vid den tiden gjorde den till världens tolfte kraftfullaste dator.
De gripna männens planer på att skapa kryptovaluta kunde dock avslöjas på ett tidigt stadium.
– Deras aktiviteter avbröts i tid, säger Tatiana Zalesskaya, talesperson för Sarovanläggningen till den ryska nyhetsbyrån Interfax, utan att berätta hur många som misstänks för brott.
Sovjetunionens första atombomber framställdes vid anläggningen i staden Sarov, som fortfarande är säkerhetsklassad och vars invånare har reserestriktioner.
President Vladimir Putin besökte anläggningen 2012 i samband med presidentkampanjen.
Gå till toppen