Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rovdjursexperten: ”Det här är en exceptionellt fin film av en varg”

Helsingborgsparet gjorde en ny vargobeservation i Skåne – och deras film förundrar Länsstyrelsen.

Helsingborgsparet Katja Gummesson och Peder Thysell var i lördags ute på en loppisrunda i Skåne.
Som skulle visa sig bli något mycket annorlunda.
– Vi var i Tyringetrakten och var på väg mellan två loppisar när min sambo sa att han tyckte att han såg ett djur vid några höbalar längs med landsvägen. Och när vi kommer närmare så springer djuret ut en bit framför bilen, berättar Katja Gummesson.
– Då inser vi "shit, vi har en varg framför oss".
Katja Gummesson och hennes sambo kör efter vargen som springer in på en liten skogsväg. Efter en stund närmar den sig en gårdsbyggnad.
– Vi stannar bilen och stänger av motorn och jag börjar filma. Då vänder vargen sig om och kommer mot oss och sen passerar den och springer iväg, säger Katja Gummesson och konstaterar att pulsen just då var ganska hög.
– Det är första gången vi ser en levande varg i ute i naturen och det är ju en unik upplevelse. Både jag och min sambo var helt tagna efteråt, säger Katja Gummesson.
Bild: Katja Gummesson
Tom Espgård, som arbetar med rovdjursfrågor på Länsstyrelsen Skåne, har sett filmen och bekräftar att det är en varg.
– Det är en exceptionellt fin film av en varg. Det är väldigt sällsynt att man kan komma så här nära, säger Tom Espgård.
Läs också Här fångas vargen på språng nära Kvidinge
Länsstyrelsen fick under lördagen flera rapporter från människor som sett en varg i just det här området vid Tyringe.
– Sannolikt rör det sig om samma varg och det innebär att vi har en ny vandringsvarg, säger Tom Espgård, som gärna tar emot fler tips och iakttagelser. Mer info och telefonnummer finns på Länsstyrelsens speciella sida för rovdjursobservationer.
– Vi har även varit ute och hittat spillning i området och nu ska vi se om det är från den här vargen, säger Tom Espgård.
Gå till toppen