Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Biblioteket i Båstad satsar på utlåning av Ipads

Utlåningen vänder sig främst till låntagare som har något form av läshinder.

Nu finns en möjlighet för de som har ett läshinder att låna en Ipad på biblioteket i Båstad. Bibliotekarierna Tove Brinck och Stina Knutsson visar upp en Ipad respektive en spelare som kan användas till talböcker.Bild: Michael Lundblad
För den som lider av något form av läshinder som en synskada eller rörelsehinder kan talböcker vara ett sätt att ändå få upplevelsen av en bok.
Nu finns möjligheten att låna läsplattor på biblioteket i Båstad.
– Bakgrunden är att skolan använde dessa Ipads, men de hade blivit över, säger bibliotekarie Tove Brinck.
I dagsläget har biblioteket i Båstad fem läsplattor till utlåning. Av dessa har tre lånats ut. Utlåningen startade efter årsskiftet och är än så länge i sin linda. Fler Ipads ska vara på väg som kan lånas ut framöver.
– Det riktar sig till de som har någon form av läshinder, säger Tove Brinck.
Läshinder innebär att man har svårt för att läsa böcker med tryckt text.
Sedan årsskiftet lånar biblioteket i Båstad ut Ipads. På bilden syns även en spelare för talböcker i det format som kallas för Daisy.Bild: Michael Lundblad
Olika appar finns installerade på läsplattorna. Det handlar till exempel om en talboksapp som går under namnet Legimus.
– Legimus är ett talboksbibliotek. Med en läsplatta kan man sitta hemma och botanisera. Intresse är viktigare än teknikvana, säger Tove Brinck.
För att kunna göra detta krävs tillgång till internet. Som det sett ut tidigare har enda möjligheten att låna talböcker varit att biblioteket ordnat fram och skickat hem en cd-skiva till låntagaren.
Biblioteket har aldrig tidigare lånat ut just läsplattor. Utlåningen är en del i bibliotekens arbete med digital delaktighet.
Den som lånar en Ipad får även lov att installera egna appar på den. När läsplattan återlämnas nollställs den.
Tove Brinck tror att behovet av exempelvis läsplattor som hjälpmedel för personer med någon form av läshinder är stort.
Allt som behövs för att låna är ett vanligt lånekort.
Det är skillnad på talbok och ljudbok. En talbok är en bok som är inläst för personer med läshinder och får bara lånas av personer med läsnedsättning. Formatet för talböcker går under namnet Daisy som är en internationell standard för digitala böcker.
Gå till toppen