Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bjuv

Efter Findus-affären: nu krävs ”ett antal hundra miljoner”

Förra veckan gick försäljningen av Findus gamla anläggning i Bjuv i mål. Nu väntar nästa stora utmaning: att lösa finansieringen av både renoveringsbehov i lokalerna och drift av framtida verksamhet. Enligt huvudägaren Backahills vd Anders Nelson krävs ”ett antal hundra miljoner”.

Findus gamla lokaler i Bjuv behöver rustas upp för "ett antal hundra miljoner".Bild: Tom Wall
När fastighetsaffären med Findus landade förra veckan lät det på många håll som att räddningsoperationen i Bjuv nu var klar. I själva verket var det bara första steget av många för att visionerna om ett innovativt livsmedelskluster i Bjuv ska bli verklighet.
Nästa stora fråga är finansieringen, där det kommer att krävas ”ett antal hundra miljoner” för att rusta upp fastigheterna, men också investera i produktionssidan. Det säger Anders Nelson, vd för familjen Erik Paulssons ägarbolag Backahill.
Backahill äger för närvarande över 80 procent av Foodhills, bolaget som utgör plattformen för räddningsprojektet i Bjuv. Övriga delägare är i dagsläget Lantmännen, Magnihill och Health runner – men inom kort lär ägarbilden ändras.
– Investeringarna från andra ägare stannade upp, eftersom affären med Findus skulle ske med en part. Men nu när vi kommit förbi första steget i förvärvet så kommer ägarstrukturen att ses över. Långsiktigt ämnar vi ligga på en nivå på 20 procent, men vi höll det lite på is eftersom det ju inte var säkert att vi skulle hitta en lösning med Findus, säger Backahills vd Anders Nelson till 8till5.
Rent konkret räknar Backahill dessutom med att främst koncentrera sig på fastighetssidan i Foodhills, eftersom det ligger närmast familjens Paulssons kärnkompetens och befintliga affärer.
– Sen har du hela produktionsbiten med växthusodling, fiskodling, förädling av grönsaker etc. Vår kärnverksamhet är inte detta och därmed har vi inte heller den kompetens som gäller för att få in intressenter där, säger Anders Nelson, även om han räknar med att följa utvecklingen i den delen också på nära håll.
Exakt hur bolagsstrukturen i Foodhills kommer att se på sikt ut är inte klart, men Anders Nelson räknar med att det blir en fastighetsdel och en del för den operativa verksamheten i lokalerna. Det skulle också underlätta för att kunna ta in nya delägare i utvecklingsdelen, menar han.
På förra veckans presskonferens nämndes kommande investeringar i anläggningen i hundramiljonersklassen. Exakt hur stora behoven är eller hur de ska täckas är dock inte klart i dagsläget.
– Jag kan inte säga exakt hur det ska finansieras, mer än att det kommer att bankfinansieras samt via tidigare intressenter och förhoppningsvis även nya. Siffran är inte tagen ur luften, utan vi har gjort bedömningen utifrån att det är ett antal hundra miljoner kronor som krävs i investeringar på fastighetssidan – men även på produktionssidan. Det är jättesvårt att säga exakt hur mycket, mer än ett antal hundra miljoner på respektive sida, säger Anders Nelson.
– När det gäller fastighetssidan har Backahill kompetens, kontakter och kapital – men på produktionssidan krävs det ytterligare insatser.
I fastigheterna handlar det om både generella upprustningsbehov och anpassningar av lokalerna till de företag som nu ska flytta in och deras behov.
Läs mer:
Läs också Thomas Frostberg: Paulsson-modellen räddar Skåne - igen
Läs också Foodhills tar över Findus industriområde – 100-tals miljoner ska investeras de närmaste åren
Gå till toppen