Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Min mening

Läsartext: Jag går hellre lite längre tid i skolan på dagarna för att slippa läxor på helgen

Elleonore Hammargren tror att många elever gärna skulle gå lite längre i skolan om dagarna för att slippa läxorna på helgen.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Hur du någon gång hört från en elev: “jag blir så stressad av läxor” eller: “läxorna tar så mycket tid”? Jag tänkte väl det, många elever känner på det sättet.
Läxor ger eleverna väldigt mycket stress, vilket gör att eleverna inte mår optimalt och inte kan prestera som bäst. Eleverna som mår bäst har oftast också bäst resultat, så varför inte försöka dra ner på läxorna? Varför inte försöka göra så mycket som möjligt i skolan? Utan några läxor skulle stressen minska, färre elever skulle bli sjukskrivna för stress och vi skulle alla få mer lika förutsättningar.
Med mer lika förutsättningar menar jag att när vi gör läxor individuellt hemma har vi inga lärare som kan hjälpa oss. Alla har alltså inte tillgång till bra hjälp med läxorna hemma, för att en del inte har hjälp hemifrån. I dagens samhälle är vi många olika sorters familjer och några av kommer från andra länder. Gör de det kanske inte ens föräldrarna kan svenska. Om föräldrarna vet mindre än eleverna, hur ska de då kunna hjälpa eleverna med läxorna? Nej, det går inte, vilket leder till att en del elever inte kan lära sig lika mycket som andra.
Vill vi inte att eleverna ska få ha så lika förutsättningar som möjligt? Det får de om de inte skulle ha några läxor, utan gjorde mer i skolan. När de arbetar skulle det då alltid finnas en utbildad person inom ämnet till hands (läraren) som det inte finns idag – eftersom många har föräldrar som antingen inte hinner hjälpa till med läxorna, eller helt enkelt inte kan för att föräldrarna inte är tillräckligt kunniga.
Ska skolan verkligen bidra till ännu mer stress, när man kan avlasta mycket bara genom att ta bort läxorna? Risken för att elever läggs in på sjukhus på grund av stress skulle minska om vi tog bort läxorna.
Vi vill självklart att eleverna ska må bra, för att då kan de jobba bättre än de som mår dåligt.
Ja, eleverna skulle behöva gå lite längre. Lärarna skulle behöva jobba lite längre varje dag. Att gå lite längre för att slippa alla läxorna över helgen när eleverna egentligen ska vila, tror jag att många elever kan tänka sig.
För lärare kommer arbetstiden att vara ungefär densamma som med läxor, för tänk på vad dom gör när dom inte har lektioner. De rättar läxor, planerar läxor och arbetar med elevernas läxor. På det viset jämnar timmarna ut sig, och skolan behöver inte betala mer lön även om lärarna har lite längre lektioner.
Att kunna ta bort läxorna är enkelt, man behöver bara gå (beroende på årskurs) några extra minuter per dag. På de extra minuterna görs då det eleverna egentligen skulle ha gjort med läxorna. Detta är då något som eleverna kan föra fram till rektorn, eller om rektorn själv tar ledningen från början. Rektorn kan gå in och ändra scheman och berätta för lärarna att inga läxor får ges ut.

Elleonore Hammargren

Elleonore Hammargren 14 år och tävlar på nästintill elitnivå inom ridsporten. På fritiden tycker hon också om att springa och vara med sina vänner.
Läs mer: Skriv på Min mening
Gå till toppen