Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Puckelsvenskarna missade finalen

Blicken var tom, tonläget dystert och nu åker 17-årige Walter Wallberg hem från OS efter en misslyckad insats av svenskarna i puckelpist. Wallberg missade finalen med en hårsmån. – Jag är så så väldigt besviken. Jag hade förväntat mig så mycket mer, säger han.

Walter Wallberg har gjort sitt i OS, precis som övriga svenska åkare. Men han var mycket nära att nå den första finalomgången.Bild: Pontus Lundahl/TT
Tongångarna var dystra efter att samtliga svenskar missat finalen i puckelpist i den svåra kylan i Phoenix extrempark i Bokwang. Närmast var alltså 17-årige Walter Wallberg, som var 0,14 poäng från att knipa den tionde och sista finalplatsen.
– Jag vet att vi kan bättre och därför känns det extra surt, säger sportchefen Anders Olofsson.
I stället tog sig australiern James Matheson vidare som siste man med 74,61 – och så var OS över för svenskarna redan i den andra kvalomgången.
Wallberg har varit i final tre gånger tidigare i världscupen och hade högre förväntningar. Varför det inte gick just när det var som viktigast kan han inte riktigt svara på. Direkt efter åket ville han inte prata med pressen.
– Jag var lite sur och åkte upp i liften och snackade lite med coachen direkt efter åket. Jag var bara så besviken. Att man är 21:a, och jag hade behövt vara på 20:e plats, säger han med en lätt huvudskakning.
TT: Kan du njuta något mer av OS nu?
– Nej, nu åker vi hem.
Trots allt är Wallberg ung, och har fler mästerskap som väntar. På frågan vad han kan göra om fyra år svarar han:
– Ja det är fyra års träning – då ska jag ha en medalj.
Anders Olofsson hade själv en förhoppning på att svenskarna skulle komma bland de tio bästa.
– Där tycker jag vi ska ligga. Men Walter är 21:a i världen och han är bara 17 år. Nästa OS, då tar vi dom, säger han.
Felix Elofsson slutade på 24:e plats och Ludvig Fjällström på 26:e av totalt 30 åkare.
Storfavoriten Mikael Kingsbury fick äntligen sitt OS-guld. Kanadensaren, som har dominerat sporten de senaste åren och kom tvåa i Sotji-OS för fyra år sedan, vann finalen före Matt Graham, Australien och japanen Daichi Hara på bronsplats.
Läs alla artiklar om: Vinter-OS 2018: Freestyle
Gå till toppen