Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Regeringen gör gärna om. När det passar.

Gustav Fridolin.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Regeringen gör om och gör rätt. På måndagen meddelades att förslaget dras tillbaka om att införa en så kallad läsa-skriva-räkna-garanti i skolan.
Gott så. Ytterligare politisk detaljstyrning i klassrummen är det sista landets pedagoger behöver.
"Det viktiga här är att säkra elevers tidiga stöd. Vi får inte fastna i ett politiskt spel", säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i Ekot (12/2).
Propositionen ska nu omarbetas med sikte på att läggas fram före sommaren. Det ska säkerställas att förslaget faktiskt gör skillnad för eleverna. Lärarfack och oppositionspartier har varnat för att läsa-skriva-räkna-garantin, i sin nuvarande form, främst skulle ge lärarna mer administration. Problemet är inte att identifiera vilka elever som har problem, utan att hitta tid och resurser till att hjälpa dem, påpekade Lärarförbundets förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand.
Förslaget var, kort sagt, felaktigt utformat och hade obefintliga utsikter att klubbas igenom i riksdagen.
"Då fixar vid det", förklarar Fridolin och hänvisar till bred enighet om att ge mer stöd och hjälp till behövande elever.
Den resultatinriktade hållningen är varmt välkommen och skulle kunna komma väl till pass i fler politiska sammanhang. Men till exempel då det gäller förslaget om vinster i välfärden saknas spår av motsvarande prestigelösa pragmatism.
Häromveckan förklarade regeringen och Vänsterpartiet sin avsikt att gå vidare med utredningsförslaget om vinstbegränsning för välfärdsföretag. Visst var det med reservationen att regelverket endast ska gälla för skol- och omsorgsverksamheter. Men det är illa nog.
Förslaget har sågats av tunga remissinstanser då det i praktiken kan göra marginalerna så små att välskötta och uppskattade välfärdsverksamheter tvingas lägga ned.
"Det här är en attack på människors valfrihet och en kapitulation i frågan om välfärdens kvalitet", skrev Centerledaren Annie Lööf i en kommentar på Twitter. Uttalandena från hennes allianskollegor var lika hårda. Även Sverigedemokraterna instämde i kritiken.
Utgångsläget är alltså detsamma för förslaget om vinster i välfärden som för läsa-skriva-räkna-garantin: effekten spås inte bli önskvärd och förutsättningar saknas för riksdagsmajoritet.
Men där upphör likheterna. För även om det borde gå att nå något slags kompromiss för välfärdssektorn med fokus på kvalitetsnivån, så visar regeringen inget intresse av att revidera sitt förslag. Här handlar det istället om politiskt spel. Fokus tycks ligga på löftet till Vänsterpartiet att under mandatperioden lägga ett skarpt förslag om vinstbegränsning. När det kraschlandat i riksdagen får välfärdsvinsterna sedan bli valfråga på nytt, att döma av de rödgröna strategernas planer.
Välvilligt tolkat skulle även det agerandet kunna ses som ett sätt att göra om och göra rätt. Men med den viktiga skillnaden att det varken är särskilt tydligt eller snyggt gentemot väljarna.
Gå till toppen