Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Uppmärksammade spädbarnsfallet i Kristianstad: Pappan döms till fyra års fängelse

Hovrätten dömer pappan till fyra års fängelse, för att han visat synnerlig hänsynslöshet och råhet mot sin bebis, som bara blev 34 dagar gammal.
Mamman frikänns helt, även från sitt garantansvar. Det går enligt rätten inte att bevisa att mamman förstod att pappan misshandlade barnet.

Pappan döms till fyra års fängelse för att ha misshandlat sin bebis. Hovrätten bedömer också misshandeln som synnerligen grov ”då pappan visat synnerlig hänsynslöshet och råhet genom att vid upprepade tillfällen misshandla ett mycket litet och helt försvarslöst barn som var helt beroende av honom.”
Det var den 9 september 2016 som en livlös bebis kom in med ambulans till sjukhuset i Kristianstad. Hon hade andningssvårigheter och en stor mängd revbensfrakturer. Dagen efter stängdes respiratorn av. Flickan, som dog av en hjärnblödning, blev bara 34 dagar gammal.
Läs mer: Den lilla flickan fick bara leva i 34 dagar
Redan på sjukhuset fattades misstankar om att något inte stod rätt till, och föräldrarna greps. Läkare bedömde att bebisens skador tydde på att hon hade blivit svårt misshandlad.
Under rättegången sommaren 2017 i Kristianstads tingsrätt stod båda föräldrarna åtalade för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död genom sitt garantansvar: Principen att en förälder har ansvar för att skydda sitt barn, ingripa när det far illa och söka akut vård när det behövs.
Båda frikändes då på samtliga åtalspunkter.
När fallet skulle tas upp i hovrätten vidhölls åtalet mot pappan om synnerligen grov misshandel. Däremot ändrades åtalet mot mamman. Hon var inte längre misstänkt för att aktivt ha misshandlat barnet, men skulle enligt åklagaren dömas för misshandel på grund av sitt garantansvar.
Mamman frias nu även från dessa misstankar. Hovrätten anser inte att utredningen ger stöd för att mamman förstod att flickan var utsatt för misshandel.
Under tingsrättsförhandlingarna i Kristianstad sommaren 2017 framkom det att paret hade haft ansvar för dottern i skift. På nätterna låg mamman i sovrummet och sov, medan pappan hade dottern bredvid sig i vardagsrummet när han spelade onlinespel. På morgonen gick mamman upp och tog över ansvaret för bebisen.
– På kvällen när jag går och lägger mig är det inga blåmärken, men på morgonen finns det nya blåmärken, berättade mamman under rättegången i Kristianstad.
Mamman hade börjat ana oråd kring blåmärkena, men inte förstått hur de uppkommit. Hon hade gjort många sökningar på internet om spädbarn och blåmärken, och berättade att hon hade oroat sig för att barnet kunde ha leukemi.
Pappan har i förhör berättat att han vid ett tillfälle ska ha tappat en fjärrkontroll på dotterns kind, och att den skulle ha orsakat ett blåmärke. Han berättade även om ett annat tillfälle när barnet ska ha fallit ur en soffa och att han ska ha fångat det ”i luften”.
Läs mer: Föräldrar frias i mål om spädbarnsdöd
Ingen av föräldrarna erkände att de hade misshandlat sitt barn.
Försvaret kallade under rättegången i Kristianstad i somras in medicinsk expertis som menade att det inte gick att utesluta att barnets skador berodde på någon ovanlig sjukdom.
I juli 2017 friades både mamman och pappan av tingsrätten, med motiveringen att det inte gick att bevisa att skadorna berodde på våld.
Hovrätten anser nu att de teorier som har framförts om att blåmärkena och revbensfrakturerna ska har uppkommit på annat sätt än genom våld har motbevisats, och att övertygande bevisning har lagts fram om att pappan gjort sig skyldig till synnerligen grov misshandel.
Gå till toppen