Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Alla studenter ska veta hur man möter sextrakasserier

Inte en enda student ska tveka på var gränsen för trakasserier går eller vart hen ska vända sig om något händer. I kölvattnet av metoo-rörelsen vill studenterna på Campus få in trakasserier som ett ämne vid kursstarterna. Startskottet blir en mässa på onsdag.

Med metoo-rörelsen blev alla varse hur vanligt det är med sexuella trakasserier. Studenterna Samuel Gelfgren, Viktoria Grönvall och Fredrik Ahlberg vill lyfta universitetets ansvar.Bild: Britt-Mari Olsson
Liksom stora delar av svenska folket blev studenterna starkt berörda när metoo-rörelsen rullade in och både nära vänner och kända och okända personer från hela världen vittnade om olika övergrepp.
– I princip varenda kvinna jag känner berättade något. Att se det så svart på vitt var extremt tungt. Jag kände att jag hade ett ansvar som man. Samtidigt är det en glädje att tystnadskulturen nu brutits. Det är positivt att vi vågar prata om det här, säger Fredrik Ahlberg, utbildningsansvarig på Agora.
Idén till en temadag väcktes när en lärare tog upp frågan om trakasserier på Sveriges högskolor under ett styrelsemöte. På onsdagen varvas föreläsningar och workshops med ett filmat amerikanskt Ted-talk [föredrag] om våldtäkt och förlåtelse. De olika studentorganisationerna är på plats liksom studentprästen.
– Om vi i studentkårerna inte vet vad som klassas som trakasseri, vilket ansvar universitetet har och vart man ska vända sig – hur ska andra studenter då kunna veta det, säger Viktoria Grönvall, eventansvarig på Agora.
Studenterna betonar att universitetets ansvar sträcker sig utanför föreläsningsrummen och Campusbyggnaden. Allt som kan påverka en persons studier ska tas upp. Prefekten på varje institution är ansvarig, om denne inte är inblandad, men lärare, studenthälsan eller studentrepresentanter kan fungera som länkar. En nybildad organisation, Våga, jobbar mot sextrakasserier på inom pubverksamheten.
– Vi har fokus på alla trakasserier, inte bara på skolan. Prata med någon du känner dig trygg med, säger Samuel Gelfgren.
Vad ger en eftermiddag på Campus?
– Det är ett startskott. Jag tror att Ted-talken kommer att väcka tankar. Det är kontroversiellt med en ung kvinna som tar upp sin våldtäktsman på scenen, säger Fredrik Ahlberg.
– Det räcker inte med ett evenemang en onsdag. Vi vill lyfta in kränkningarna i programmet under novischveckorna, då man får en föreläsning i akademisk hederlighet, säger Viktoria Grönvall.
Fakta

Event mot trakasserier

Mässan mellan 10 och 14 på onsdagen vänder sig till alla studenter.

Den arrangeras av samhällsvetarkårens Helsingborgssektion Agora, socionomsektionen, ingenjörssektionen, institutionen för strategisk kommunikation, institutionen för service management och studentorganisationen Stampus. Även studentprästen är på plats.

Antidiskrimineringsbyrån föreläser om diskrimineringslagen och tredjeårsstudenter på Equality and diversity-programmet sammanfattar och för diskussionerna.

Läs alla artiklar om: Campus Helsingborg
Gå till toppen