Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Lotta Wendel: Asma Jahingir inspirerade unga pakistanska kvinnor som Malala

Asma Jahingir.Bild: K.M. Chaudary
I söndags avled advokaten och människorättsaktivisten Asma Jahingir efter en plötslig hjärtattack, 66 år gammal. Hennes slut hade kunnat komma tidigare. Bland de dokument som Edward Snowden läckte fanns handlingar som visar att den pakistanska militären planerade att mörda Jahingir. Hennes konsekventa arbete för kvinnors och barns mänskliga rättigheter och religionsfrihet provocerade. Under sitt liv blev hon utsatt för misshandel, tveksamma arresteringar och husarrest. I ett land där man ostraffat kan mörda en kvinna för att hon vill skilja sig, där en kvinna behöver en manlig förmyndares godkännande för att kunna gifta sig, där utgångspunkten i våldtäktsmål är att brottsoffret handlat otuktigt, där finns det mycket att göra för en människorättsjurist.
Vid tisdagens begravningshögtid i Lahore deltog tusentals kvinnor och män tillsammans i bön och ritualer, på ett sätt som bryter mot de religiösa konservativa normerna i Pakistan. Jahingir gjorde skillnad in i det sista och hennes glöd syns idag hos kvinnor som Malala Yousafzai, som beskriver Jahingir som en avgörande inspirationskälla.
Gå till toppen