Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Domstol: Rätt att neka 18-åring bo på hvb-hem

I höstas beslöt Landskrona kommun att säga nej till 18-åringens begäran att få bo på ett hvb-hem med etableringsboende. Nu backar en domstol upp beslutet.

Bild: Johan Pihlemark
Den ensamkommande mannen pekade på att han går på Öresundsgymnasiet för att bli behörig till nationellt gymnasieprogram. Får han inte stanna på boendet är han rädd han att bli placerad på något av Migrationsverkets boenden längre norrut i Sverige.
Då skulle han förlora kontakten med sina sociala kontakter här och det är oklart hur och om han skulle kunna fortsätta med studierna i den nya miljön.
För att kunna gå kvar på skolan skulle han tvingas ta samma väg som många andra ensamkommande tvingats in på: att leta efter tillfälliga sovplatser hos vänner och bekanta.
Individ- och familjenämnden i Landskrona säger nej till 18-åringens begäran. Nämnden tycker att han fungerar bra socialt och inte lider av kroppsliga eller psykiska sjukdomar. Han har också tagit sig till skolan på egen hand utan problem.
Läs mer: Nätverk tar hem unga som kommunen kastar ut
Nämnden anser att 18-åringen bor i Lund och att det inte hindrar honom från att komma till skolan.
18-åringen överklagade nämndens beslut till förvaltningsrätten.
Där konstaterades att även en person som fyllt 18 år kan ha rätt till boende på hvb-hem, enligt bestämmelserna i socialtjänstlagen. Men det förutsätter att personen inte bedöms kunna klara sig själv – och det ligger på honom själv att visa det för rätten.
Någon sådan bevisning hade inte 18-åringen eller hans ombud inte lagt fram för rätten, som därför avslog överklagandet, alltså bekräftade nämndens avslag.
Läs mer: Ali är en extra tonåring i huset
Gå till toppen