Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Petter Larsson: Folk kommer och går, men Midsommarafton består

Bild: Hasse Holmberg / TT
En ny statlig brittisk utredning menar att invandringsmotståndet i landet bottnar i att invandringen är olönsam, att folk värnar sina plånböcker och fruktar kostnaderna för den offentliga sektorn. Det har man lärt sig genom samtal i fokusgrupper. Slutsatsen blir förstås att lägga mer pengar på offentlig service och att övertyga motståndarna om att landet behöver yrkeskvalificerade invandrare för att hålla ekonomin igång.
Fel, fel, fel, hävdar nu statsvetarprofessorn Eric Kaufmann hos tankesmedjan Policy Exchange. Det är bara som det säger. Ekonomiska argument är nämligen socialt acceptabla, men egentligen handlar det om kultur och psykologi.
Jag känner igen det från otaliga samtal med folk i Sverige. De säger pengar, men skrapar man på ytan menar de ofta kultur.
Kaufmann ger bestickande exempel. En knapp majoritet (52 procent) kan tänka sig en hög utomeuropeisk invandring om det också innebär en större andel högutbildade. Men om man byter ut ”utomeuropeisk” mot ”Asien och Afrika”, rasar stödet till 31 procent. Om man lägger till att en hög invandring självklart innebär att andelen infödda vita på sikt minskar i befolkningen, sjunker stödet till 27 procent.
Ja, som man frågar får man svar.
Kaufmann drar slutsatsen att det inte är lönt att försöka övertyga invandringsmotståndarna med enbart ekonomiska argument. Man måste få dem att förstå att ingen kulturkollaps står för dörren, utan att invandrarna på ett par generationer blir lika brittiska som de själva, med te och scones, vidrig fish and chips och "god save the queen".
Eller på svenska: folk kommer och går, men Midsommarafton består.
Gå till toppen