Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hembygdsparken drabbad av omfattande klotter

Vid två tillfällen den senaste tiden har fasaderna till tre olika byggnader i Hembygdsparken förstörts av omfattande klotter.

"Vi kan lägga våra pengar på betydligt vettigare saker än att ta bort klotter", säger Hembygdsföreningens ordförande Calle Gudmundsson.Bild: Niklas Gustavsson
Nu har ledningen för Hembygdsföreningen, som driver Hembygdsparken, tröttnat på vandaliseringen.
– Helt meningslöst. Det kostar bara tid, pengar och energi, säger Calle Gudmundsson, ordförande i Hembygdsföreningen, när han inspekterar omfattningen av klottret.
En del av klottret på husen i Hembygdsparken går att tvätta bort, annat måste målas över.Bild: Niklas Gustavsson
I första hand kommer man att försöka tvätta bort klottret. Men vissa fall tvingas man nog måla om hela huset, eftersom det inte går att sanera bort det som skrivits eller ritats.
Det är tre hus vid ingången vid parkeringen som blivit nedklottrade: Keramikhuset, toaletthuset och det lilla huset där man brukar ha turistinformation.
– För ungefär en vecka sedan fick vi reda på att det var någon som klottrat. Men sedan blev det mer klotter i helgen och nu måste vi ta bort eller återställa detta, säger Calle Gudmundsson.
Hur mycket det kommer att kosta vet han inte i dagsläget.
– Det går säkert på flera tusen kronor. Måste man måla om en del av husen så kan kostnaden säkert bli 5 000 kronor, tror Calle Gudmundsson.
Under tisdagen började man försöka få bort klottret.
– En del kan jag tvätta bort, till exempel på dörrarna som är gjorda av aluminium. På andra ställen får jag bort klottret, men det blir märken. Det finns även sådant som inte går bort, säger Ivan Vicelieijevic, som jobbar med att försöka få bort så mycket som möjligt.
– Det här är så mycket att vi säkert måste måla om vissa delar. Men det får vi vänta med tills det blir lite varmare, säger Calle Gudmundsson.
Ivan Vicelieijevic försöker få bort klottret på ett av de tre vandaliserade husen i Hembygdsparken.Bild: Niklas Gustavsson
Vem eller vilka som klottrat på husen i Hembygdsparken vet han inte.
– Vi har ingen aning, men förmodligen är det gjort under den mörka delen av dygnet i helgen. Förhoppningsvis var detta sista gången det sker. Vi kan lägga våra pengar på betydligt vettigare saker än att ta bort klotter, säger Calle Gudmundsson.
Gå till toppen