Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Kommunen kan tvingas ta över Vikhaga - upphandlingen har överklagats

Företag som ratades i upphandlingen överklagar till förvaltningsrätten.

Vikaga kan återigen bli kommunalt. Den senaste upphandlingen har överklagats till förvaltningsrätten.Bild: Stefan Ed
Sen 2012 har vårdboendet Vikhaga i Viken drivits i privat regi. Kommunen beslutade då efter flera turer att lägga ut Vikhaga på entreprenad och vårdjätten Attendo vann upphandlingen.
Kommunen förlängde sedan avtalet med Attendo i två omgångar. Den 2 maj i år löper det dock ut och i höstas genomfördes därför en ny upphandling av driften.
I november fattade socialnämnden beslut att ge uppdraget till Förenade care - som sen tidigare driver Sälgen i Höganäs. Förenade care hade högst bemanning av de sju företag som deltog i upphandlingen.
Attendo la också ett bud som förkastades. Det gjorde även Vardagas. Deras bud ansåg inte uppfylla kriterierna och utvärderades aldrig.
Detta beslut har dock Vardaga inte funnit sig i. Vårdföretaget har överklagat Höganäs kommuns upphandling till förvaltningsrätten. Man anser att kommunen gjorde fel när Vardagas bud inte ens blev utvärderat. I första hand kräver företaget att upphandlingen görs om, i andra att deras bud ska beaktas.
I nuläget är det oklart om den rättsliga prövningen hinner bli klar till den 2 maj. Och även om en dom till kommunens fördel skulle komma, har den nya entreprenören Förenade care inte kunnat söka tillstånd att driva Vikhaga hos Inspektionen för vård och omsorg.
Därför var Vikhagas drift uppe på socialnämndens senaste sammanträde i måndags. Två alternativ fanns - antingen att teckna ett tillfälligt förlängt avtal med Attendo - eller driva Vikhaga i kommunal regi.
Attendo har fått frågan, men sagt att man då vill ha högre ersättning. Vårdföretaget har också svarat att de behöver hjälp av kommunen vad gäller legitimerad sjukvårdspersonal. Att förlänga avtalet med Attendo är också ett lagbrott som kan leda till upphandlingsskadeavgift.
Politikerna beslutade då att tillfälligt ta tillbaka Vikhaga i kommunal regi. Det flaggas dock för att detta kommer att innebära ökade kostnader.
– Det kan bli så att vi blir tvungna till detta. Driften måste ju fortsätta, säger Ingemar Narheim (M) tf ordförande i socialnämnden.
De som jobbar på Vikhaga är kallade till informationsmöte under torsdagseftermiddagen. Veckan därpå - den 22 februari - blir det möte för de boende och deras anhöriga.
Sammanlagt berörs drygt 45 boenden av detta. Någon personalrockad ska dock inte genomföras. Den personal som idag arbetar på Vikhaga ska tas över av kommunen. Om det blir Höganäs omsorg eller kommunen som driver vårdboendet är dock inte hundra bestämt än.
Gå till toppen