Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Besökare som sätter värde på konsten

Konst och antikviteter är ovärderliga för dem som uppskattar verken. De kan också ha ett ekonomiskt värde. På onsdagskvällen kom Thérèse von Rosen till Helsingborgs konstförening för att tala om trender och fallgropar i auktionsvärlden samt värdera konst som besökarna tagit med.

Thérèse von Rosen är värderingsexpert knuten till auktionsföretaget Bukowskis. På onsdagen gästade hon Helsingborg för att föreläsa och försöka bringa ljus över de verk som publiken hade med sig.
Besökarna kom när Thérèse von Rosen talade om "Konst på auktion, köpvärt, trender och fallgropar" på Helsingborgs konstförenings galleri på onsdagskvällen.Bild: Sven-Erik Svensson
Intresset för konst och antikviteter är stort. Nätsajter och program som Antikrundan är några skäl till att det fortsätter växa.
– Många är medvetna om att de kan fynda, vilket inte bara är positivt. En hel del tror att de har en skatt, men det är faktiskt få förunnat, säger Thérèse von Rosen.
Trenden i auktionsvärlden är att föremål från 50-, 60- och 1970-tal fortsätter vara eftertraktade, den nya generationens samlare och köpare uppskattar dem. Samtidigt är intresset lågt för möbler från till exempel 1800-talets slut, trots att de ofta håller hög kvalitet.
Vad ska de som börjar intressera sig för konst och antikviteter tänka på?
– De som handlar på auktion ska titta närmare på föremålen, för att se att de inte är skadade, undersöka det finstilta så att säga. Människor bör också ta alla påståenden med en nypa salt, om föremålet nu är så fint varför är det då så billigt? Eller dra öronen åt sig om det är väldigt dyrt, säger Thérèse von Rosen.
Vad är det människor oftast tar med och vill ha värderat?
– Ofta är det arvegods, det kan vara då man börja fundera, inte så sällan rör det sig om relativt små föremål som smycken eller prydnadsföremål.
Anita Grenter och Lena Svedberg tog med sig konstverk för att få veta mer om dem – och kanske få ett bud på vad de är värda.Bild: Sven-Erik Svensson
Närmare ett 40-tal personer sökte sig till evenemanget på onsdagen. Alla hade inte med några verk för värdering, men det hade Anita Grenter och Lena Svedberg för att senare under kvällen få veta mer.
Lena Svedberg hade med sig en målning signerad G. Vuotto som var originellt ramad.
– Det är min systers målning, men vi vet inte så mycket om den, det är kanske inget.
Nu vill hon gärna veta mer och kanske få ett värde.
Anita Grenter visar upp en gouache av den svensk-tunisiske konstnären Aly Ben Salem.
– Jag träffade honom i Mönsterås 1970 och köpte det här verket av honom. Jag har även ett porträtt av mig själv, en tuschteckning som han gjorde. Det är jag väldigt glad för. Nu är jag nyfiken på om det har något värde.
Inte många har sett målningen "Vid hafvet" av svenske konstnären Paul Graf. Lars Hansare ärvde verket för 50 år sedan. Nu ville han få veta mer om upphovsmannen.Bild: Sven-Erik Svensson
Lars Hansare tog med en målning av svenske konstnären Paul Graf från 1891. Verket är betitlad "Vid hafvet" och hämtar sitt motiv från franska Trouville, dit många konstnärer sökt sig.
– Tavlan kom i min farfars ägo någon gång på 1920-talet och gick sedan över till min pappas äldsta syster som ärvde den för 50 år sedan. Och det finns inte så mycket verk av honom. Jag vet en del om konstnären men det är kul att få hör mer av ett proffs, som säkert vet mycket mer.
Gå till toppen