Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Knivmördad 23-årings familj nekas skadestånd

En knivmördad 23-årig mans föräldrar och bror får inget skadestånd. Detta trots att mördaren dömts att betala 150 000 kronor till dem.

En 23-årig man knivhöggs till döds på Malmögatan i Helsingborg för två år sedan.Bild: Sven-Erik Svensson
I dagarna är det två år sedan en 23-årig man knivhöggs till döds på Malmögatan. En idag 22-årig man dömdes till tio års fängelse, överklagade och fick i hovrätten påbackning med ett år. I domen ingick även straffet för att han knivhuggit två andra män som båda överlevde.
22-åringen dömdes även att betala 250 000 kronor till den mördade mannens föräldrar och tre syskon. Eftersom 22-åringen inte har några tillgångar vände sig föräldrarna och ett av syskonen till brottsoffermyndigheten och begärde vardera 50 000 kronor i skadestånd för sveda och värk.
Men några pengar blir det inte. Brottsoffermyndigheten motiverar sitt beslut med att den mördade mannen utsatte sig för en ökad risk att dödas. Mordet skedde vid en narkotikaaffär och under rättegången framkom uppgifter om att mördaren tidigare lurats av offret i samband med en narkotikaaffär.
Brottsoffermyndigheten nekar regelmässigt skadestånd till personer som utsatts för brott till följd av sin kriminella livsstil.
– Det är en känd praxis. Det nya är i så fall att det även gäller anhöriga till personer som utsätts för dödligt våld. Problemet är att brottsoffermyndighetens beslut inte går att överklaga om man inte är beredd att stämma staten med allt vad det innebär i processkostnader, säger familjens advokat Stefan Rosell som är familjens målsägandebiträde.
Gå till toppen