Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Minnesord om Gunnar Frieberg

Vår gode vän och medarbetare, konstnären och scenografen Gunnar Frieberg har avlidit i en ålder av 90 år, vilket tidigare meddelats.

Bild: Ove Jonsson
I början av 70-talet, när vi tog våra första, ganska stapplande, fria gruppteatersteg på Teater 23:s minimala scen på Södra Förstadsgatan 23 i Malmö, fanns längst upp i byggnaden en ateljé där en lång, otroligt vänlig man huserade med sina verktyg, färgtuber, modellmaterial och, inte minst, sin blockflöjt och sina nothäften.
Det var Gunnar Frieberg som de följande åren kom att bli Teater 23:s husscenograf. Han var fenomenal som scenograf för oss som var fulla med idéer men rätt okunniga om en scenografis möjligheter och begränsningar.
Gunnar bangade aldrig, hur vansinniga våra idéer än verkade.
Han lyssnade, diskuterade, modifierade, tänkte efter, spelade lite Vivaldi på sin flöjt, kom med nya förslag, gjorde skisser och modeller, byggde och stöttade sedan både oss och dekoren.
Gunnar var en mycket försynt läromästare som aldrig framhöll sig själv och som alltid fanns till hands för oss. Han satt med på våra repetitioner, han kom med försiktiga kommentarer som vi visste var guld värda. Han missade aldrig en premiär, han var alltid närvarande, i alla bemärkelser. Han var vår stora trygghet.
Utan Gunnars stora öppenhet, värme och fantasi, utan hans hantverksskicklighet och hans oändliga tålamod, kort sagt, utan Gunnar, hade Teater 23 aldrig klarat att producera den rad av föreställningar som kom att utgöra en viktig del av Malmös fria teaterliv.
Tack kära Gunnar!”
Kevin Benn
Gunilla Diehl
Gå till toppen