Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pappersbruket gör plats för kultur

Klippans bruk återtar sitt rätta namn och lyfter fram sin historia. Flera äldre byggnader, och hela parken mot ån ska avdelas för kulturändamål. I den första etappen på fem år planeras det för ett nytt museum, hörsal och restaurang.

Christer Jönsson från pappersbruket har samarbetat med Regionmuseet Kristianstad och byggnadsantikvarie Helen Stalin Åkesson i flera projekt. Här, i gamla papperslumpen, ser de en självklar plats för ett nytt museum som kan lyfta fram en liten del av brukets stora arkiv.Bild: Niklas Gustavsson
Samtidigt som mjukpappersmaskinen producerar för högtryck är pappersbruket i Klippan en av de äldsta verksamheterna i Skåne, med anor från 1500-talet. Från 2007 har den gått under namnet Svenska pappersbruket, men nyligen återtogs rättigheten till det ursprungliga namnet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen