Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Party och latinokrock i tredje deltävlingen

Dubbel latinopop varvas med folkmusik och pampig sång när Melodifestivalen går in på sin tredje vecka. Och så Jessica Anderssons ”Party voice”, ja, en partystänkare precis som det låter.

Moncho, Martin Almgren, Jessica Andersson, Kalle Moraeus & Orsa Spelmän, Barbi Escobar, Mendez och Dotter, som inte är med på bilden, tävlar i Melodifestivalens tredje deltävling på lördag.Bild: Jessica Gow/TT
Lite av varje är ett beprövat recept i Melodifestivalen, och det plockas fram när den tredje deltävlingen ska avgöras i Malmö arena på lördag.
Förra veckan var det Samir & Viktor som bjöd på en ”na, na, na"-slinga i "Shuffla", nu är det forne "Idol"-vinnaren Martin Almgrens kör. I övrigt är likheterna små. Almgrens ”A bitter lullaby” är en pampig popdänga, som gjord för publiken i Malmö arena, med starka countryvibbar om att kämpa på när livet är tungt.
”Stark” är Barbi Escobars bidrag, modern upptempo på svenska, och även här är budskapet att kämpa och aldrig ge upp. Moncho debuterar i Melodifestivalen, precis som de tre artisterna före honom, och står för veckans första latinodänga med låten "Cuba libre". En spritdoftande rap-sång om drinken, där Moncho rimmar sig igenom rader om att hänga vid poolen under solen. Med andra ord en energiinjektion med vibbar från Latinamerika, och som just därför rent genremässigt kan stå i kamp mot latinoveteranen i sammanhanget. Men mer om Mendez senare.
Att "Party voice" är precis som titeln antyder, en partydänga, har redan sagts. Dansskorna som togs fram till "Cuba libre" kan behållas på när Jessica Andersson äntrar scenen. Hon tar popschlagern till en samtida nivå och därmed är det långt ifrån hennes tidigare hits i Melodifestivalen.
Kontrasten är stor till deltävlingens femte artist. Roger Pontare? Låter faktiskt lite så, men nej. Det är Kalle Moraeus som ställer sig på scenen och levererar naturromantik, och han gör det som så ofta tillsammans med Orsa Spelmän. ”Min dröm” är ungefär precis det man kan förvänta sig av Moraeus – en bas av polska, fioler, folkmusik och en värmande text om berg och dalar.
Dotter debuterar i Melodifestivalen med låtskrivare som på senare år tagit svenska bidrag till Eurovision. Så på papperet ser det bra ut för "Cry", en av årets hittills modernaste popballader. Oddsen är låga redan innan tävlingsveckan startat på allvar.
Mendez är latinon som kom tvåa med "Adrenaline" i Melodifestivalen 2002, och när han är tillbaka i tävlingen slår han följe på Despacito-trenden. "Everyday" börjar förstås med några ord på spanska. Här handlar det om att leva livet – "lalalalalife" – genom latinamerikanska rytmer om sol och glädje.
Melodifestivalens tredje deltävling avgörs på lördag och sänds i SVT1 klockan 20.00.
Fakta

Startfältet i Malmö

1. Martin Almgren: "A bitter lullaby"

2. Barbi Escobar: "Stark"

3. Moncho: "Cuba libre"

4. Jessica Andersson: "Party voice"

5. Kalle Moraeus & Orsa Spelmän: "Min dröm"

6. Dotter: "Cry"

7. Mendez: "Everyday"

Gå till toppen