Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Danmark

Prins Henrik begravs utanför Helsingör – och i havet

Danske prins Henrik som dog i tisdags kväll kommer att ha två viloplatser. Efter kremering kommer hans aska att delas upp.

Hit till Fredensborgs slott fördes Prins Henriks strax före sin död.Delar av hans aska ska begravas på slottets område.Bild: Sven-Erik Svensson
Det blir ingen statsbegravning för Prins Henrik, vilket är helt enligt hans eget önskemål. I stället blir det en mindre ceremoni för familjen, de närmaste vännerna och särskilt inbjudna i Christiansborgs slottskyrka den 20 februari.
Efter kremeringen kommer hans aska, enligt danska medier, att delas upp i två delar, varav den ena sprids i danskt farvatten. Den andra delen läggs i en urna som begravs vid Fredensborgs slott, som ligger en mil väster om Helsingör.
Det slottet kom att betyda extra mycket för Prins Henrik och när han blev svårt sjuk ville han tillbringa sin sista tid i livet på just Fredensborgs slott.
Och det var där han avled i tisdags kväll.
Fredensborgs slott byggdes som ett jaktslott åt Fredrik IV av Danmark år 1719.
Gå till toppen