Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svalöv

Svalövs nya styre ska utreda politiska arvoden

I förra veckan avslöjade HD/Landskronaposten att kostnaderna för Svalövs kommunalråd har dragit iväg. Nu har det nya politiska styret beslutat sig för att granska utbetalningarna.

Jan Zielinski (S) kommunstyrelsens ordförande i SvalövBild: Björn Lilja
Har utbetalningarna av politiska arvoden följt gällande reglemente? Den frågan vill det nya politiska styret (S, C, MP, V och FI) ha svar på. Därför ska utbetalningarna till de drygt tio politiker som har fått ut mest i politiska arvoden granskas. Bakgrunden är HD/Landskronapostens avslöjande av kraftigt ökade uttag av arvoden till främst de avgående kommunalråden Olof Röstin (M) och Torbjörn Ekelund (L). Det framkom också att Olof Röstin vid en del tillfällen tagit ut ersättning för förlorad arbetsförtjänst under nio timmar per dag, trots att grundregeln är max åtta timmar.
Läs mer: Kommunalråden allt dyrare i drift – Röstin (M) har töjt på reglerna
– Efter artikeln har det varit många diskussioner och vi har bestämt oss för att göra en utredning av dem som står med på listan som ni publicerade, säger kommunstyrelsens nya ordförande Jan Zielinski (S).
Han vill se en skyndsam genomgång av de utbetalda arvodena.
– Vi tycker att det sticker ut lite på vissa poster och det är viktigt att se om det rätt. Vi hoppas ju att det är rätt. Det blir en total utredning som revisionen får i uppdrag att göra, säger Jan Zielinski.
Nyligen beslutade politikerna i Svalöv om förändringar som innebär högre politiska arvoden efter valet i höst. Samtidigt bestämdes att ingen politiker ska kunna ta ut mer betalt än kommunstyrelsens ordförande.
Läs mer: Höjda arvoden för Svalövs politiker – och uppstramade regler
Det klubbades också att politikernas önskemål om ersättning framöver ska godkännas av andra politiker, och inte av tjänstemän.
Gå till toppen