Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Utmaning med EL-spel i februari

I skrällarna mot Galatasaray och Paok i somras hade Östersund hjälp av att motståndarna inte var i säsong. Nu är det ombytta roller. – Det är en utmaning att gå till sextondelsfinal i Europa som skandinaviskt lag, konstaterar tränaren Graham Potter inför mötet med Arsenal.

Östersunds lagkapten Brwa Nouri och tränare Graham Potter.Bild: Robert Henriksson
Som om inte klubbrankning, erfarenheter och det faktum att bara Arsenalstjärnan Mesut Özil tjänar mer än vad hela Östersunds FK omsätter per år vore nog. En ny aspekt för skrällaget från Jämtland är att man nu får spela klubbens största match i historien med 2,5 månader bakom sig i stort sett utan tävlingsmatcher.
Förra veckans cupmatch mot Trelleborg är den enda sedan Europa League-gruppspelet avslutades i december.
Nu väntar Arsenal som är mitt i Premier League-säsongen.
– Säsongen matchar inte helt, nej, men det hade vi nog fördel av i somras i stället, säger Potter.
Men Östersund har gjort vad klubben kan för att förbereda sig. Laget har använt en del av sina miljonintäkter på att köra två träningsläger i solen under vintern.
– Vi är nöjda med hur vi lyckats förbereda oss och har fått spela bra träningsmatcher mot lag som också spelar i Europa League. Men det är svårt att veta status på alla när man inte har tävlingsmatcher som under säsongen.
Att motståndet är Londonlaget Arsenal, en av världens största klubbar, gör det förstås inte enklare.
– Det är något helt annat att möta Arsenal. De kommer ju att satsa på att vinna hela Europa League tror jag. Att vinna detta vore såklart det största för oss och mig personligen, säger Potter.
Han har med sig lagkapten Brwa Nouri till presskonferensen dagens före match. Och är det någon som saknar matchvana så är det han.
Vintern blev inte som planerat för den centrala mittfältaren som fick en blödning i magen efter sin ljumskoperation och har fått vila extra mycket.
Men precis som övriga laget – knäskadade Johan Bertilsson undantagen – är han redo att ta sig an den nya utmaningen.
– Det är såna här matcher man vill spela. Varje vecka. Arsenal ser du på tv och att få mäta sig med deras spelare är något man drömt om många gånger. Vi har inte pratat om några speciella spelare. Man känner ju till alla men hur vi ska spela mot nån speciell är inget vi pratat om, säger Nouri.
Trots alla gigantiska skillnader är det ingen som vågar ta någon Arsenalseger för given.
Inte efter sommarens och höstens upprepade sensationssegrar för Östersund.
Och inte med en framskottad konstgräsplan i minusgrader.
– Alla i Europa vill utnyttja sina hemmaplansfördelar. Vår fördel är en arena med plats för 8 000 i norra Sverige. Deras fördel är en betydligt större arena i en betydligt större stad, säger Potter och ler.
– Men de är proffs och kommer att anpassa sig till både kyla och konstgräs. Snö och kyla vinner inga matcher åt oss.
Däremot är Potter aldrig sen att framhålla fansen som blir fler och fler för varje dag. Även mitt i OS-tider får Östersundsborna Stina Nilsson och Sebastian Samuelsson ursäkta.
OS har fått lämna plats för fotbollen under några dagar. På skolor uppmanas barnen klä sig i rött och svart under torsdagen och på ett fullsatt torg kommer trots minusgrader många att samlas för att se matchen på storbildsskärm.
Men att det skulle bli en börda att ha stadens press på sig känner varken Potter eller lagkapten Brwa Nouri.
– Det är bara positivt. Vi har skapat nåt som alla är stolta över och vi ska vara oss själva – modiga, säger Nouri.
Fakta

Prispengar i Europa League

Östersund har hittills spelat in drygt 50 miljoner kronor i Europa League. Här är pengarna i slutspelet:

Avancemang till åttondelsfinal: 7,2 miljoner kronor.

Kvartsfinal: 9,6 miljoner.

Semifinal: 15,4 miljoner.

Finalförlust: 29 miljoner.

Mästare: 62,5 miljoner.

Fakta

Tre nya spelare

Östersund har under vinteruppehållet tappat Fouad Bachirou till Malmö FF men värvat mittbacken Noah Sonko Sundberg (AIK), mittfältaren Tesfaldet Tekie (inlånad från belgiska Gent) och anfallaren Dino Islamovic (Trelleborg) för Europa League-spel. Trion är anmäld i truppen till Arsenalmatchen. Även mittfältaren Smajl Suljevic (Gif Sundsvall) är inköpt men är inte tillgänglig för spel i Europa League.

Enda skadan i laget är Johan Bertilsson som inte är redo för spel efter sin knäskada.

Läs alla artiklar om: Europa League 2017/18: Östersund-Arsenal
Gå till toppen