Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kolumnen

Moa Berglöf: ”Oroade väljare blir lågt hängande frukter för politiker.”

Arkivfoto: Janerik Henriksson/TTBild: Janerik Henriksson/TT
Sverige är ett fantastiskt land, men Sverige håller på att gå sönder, sade statsminister Stefan Löfven (S), när han som oppositionsledare presenterade Socialdemokraternas valmanifest. Så lades grunden för en socialdemokratisk regering på skakigt parlamentariskt underlag och förvirrade väljare som snart fyra år senare fortfarande undrar vad och vem de egentligen ska tro på.
Det undergångsretoriska samspelet mellan Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna har gett utväxling under mellanvalsperioden. Inte på tio år har så många människor varit så oroliga för brottsligheten i samhället, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå. Sedan förra valet har andelen som känner stor oro ökat betydligt.
För klarhets skull:
Den ökande oron är inte bara en konsekvens av de senaste årens kantrade samhällsdebatt. Brottsligheten har ökat något de senaste åren, framför allt i vissa kategorier och inte minst i våra utanförskapsmiljöer. Det är inte konstigt att fler känner sig oroade.
Men oron är också en konsekvens av att människor i Sverige de senaste åren blivit brickor i det politiska spelet. Oroade väljare blir lågt hängande frukter för politiker, oemotståndliga för de partier vars enda mål verkar vara mer och fortsatt makt till varje pris.
För några veckor sedan presenterade Socialdemokraternas valledare John Zanchi partiets valplan, och den som trodde att partiet lärt sig något av hur det kan gå när man skrämmer till sig snarare än lockar väljare trodde fel.
”Vi har en politisk dagordning i dag som i någon mening är auktoritär”, sade Zanchi (S) i ett häpnadsväckande resonemang som borde ha fått långt större uppmärksamhet:
”Det finns i väljarkåren en önskan om att någon ska ta kontrollen över samhällsutvecklingen.”
Låt oss stanna upp vid de orden.
”En önskan om att någon ska ta kontrollen över samhällsutvecklingen.”
Vad är det som ingår i ett sådant auktoritärt mandat? Den som följt justitieminister Morgan Johanssons batongsossiga framfart den senaste tiden har fått en föraning om vad denna utökade kontroll skulle innebära. Sällan har Socialdemokraterna stått så långt från gamla ideal om att se brottslighetens rötter och människans utsatthet – sällan har så många ogenomtänkta repressiva förslag på temat ordning och reda landat på riksdagens bord.
Socialdemokraterna gick till val 2014 med att hota om ett Sverige i sönderfall. Nu ber man om förnyat förtroende – genom förenklade problemformuleringar, överdrivna hot och löften om auktoritet och hårdare tag. Det är traditionellt populistisk politik, och det är uppenbarligen så Socialdemokraterna tänker vinna höstens val. Frågan är om väljarna låter sig luras igen.
Gå till toppen