Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

NMR-ledare åtalas för hets mot folkgrupp under tennismatch i Båstad

En 22-årig man från Skövde åtalas för hets mot folkgrupp sedan han gått in på tennisplanen, höjt högerhanden och ropat "Hell seger" under en match i Swedish Open i somras.

22-åringen, till vänster om David Ferrer, gick in på banan mitt under semifinalen.Bild: Göran Stenberg
Det var under den tv-sända semifinalen mellan David Ferrer och Fernando Verdasco den 22 juli som 22-åringen tog sig in på centrecourten. Han höjde högerarmen med knuten näve och skrek "Hell seger" flera gånger inför publiken och tv-kamerorna.
Läs också Efter nazistskandalen i Båstad: Mannen anmäld för hets mot folkgrupp
Det visade sig senare att 22-åringen, som är bosatt i Skövde, ska vara "gruppchef" för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i Skaraborg.
Helsingborgsbaserade Juridikfronten, som med hjälp av lagar vill motverka bland annat näthat och rasism, polisanmälde händelsen.
Läs också Ingen ökad polisnärvaro efter naziintrånget
22-åringen har nu åtalats för hets mot folkgrupp vid Helsingborgs tingsrätt.
"Genom detta agerande har han uppsåtligen spridit ett meddelande som uttrycker hot och missaktning för alla folkgrupper", skriver åklagaren i sin stämningsansökan.
I polisförhör tiger 22-åringen om sitt agerande, men till NMR:s hemsida har han uppgett att det var ett “politiskt ställningstagande”.
NMR:s ledare Simon Lindberg dömdes nyligen för ett liknande agerande, även det efter anmälan från Juridikfronten.
Huvudförhandlingen i tingsrätten, som beräknas ta en timme, är planerad till den 20 mars.
Gå till toppen