Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sofia Nerbrand: PK-liberalerna: Sverige. Så mycket bättre.

Du har fel om nästan allt, men vill ändå inte ändra dig skriver författaren och Lundaekonomen Andreas Bergh i sin senaste bok Två filter. Ett negativitetsfilter gör att vi uppfattar världen mer farlig och dålig än vad den är och ett ideologiskt filter gör att vi lyssnar till argument som förstärker den uppfattning vi redan hyser.
Dessutom rapporterar medierna om så kallade blåljusnyheter i hög utsträckning. Olyckor och våldsbrott dominerar i nyhetsflödet och därefter kommer sporthändelser – i dagarna svenska framgångar i vinter-OS. Därefter händer typ ingenting av intresse om man ska tro Stockholmstidningarnas skildring av vad som händer utanför tullarna, enligt en kandidatuppsats från Södertörns högskola.
Människor känner förstås stor oro inför skjutningar, terrorattentat och andra brott. Berättigat, men det får inte överskugga att Sverige fortfarande är ett av världens rikaste och tryggaste länder. Tyvärr präglas dock den politiska debatten av den mörka verklighetsbilden. Politiska partier vill ge väljarna vad de efterfrågar och nu lägger de allt krut på att stärka polisen och rättsväsendet. Men de förstärker också populistiska instinkter genom att hitta offer och förövare, problem och enkla lösningar. Moderaterna har under den senaste tiden gått från att tala om öppna hjärtan och att se människor som en tillgång till att hävda att invandringen inte är ”lönsam” och att strama åt migrationspolitiken. Göteborg och Malmö tecknar de i mycket dystra toner i två kortfilmer.
Svårmodet i samhället bådar inte gott inför valrörelsen.
Om detta kan ni lyssna i det senaste avsnittet av podden PK-liberalerna med Heidi Avellan och undertecknad.
Avsnittet går att höra här – och där poddar finns.
Gå till toppen