Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Domare vill fria utpekad rånare – trots tre vittnen

Mannen i 40-årsåldern åtalades för ett rån i Landskrona och pekas ut av flera vittnen. Men rättens ordförande tyckte inte vittnena var tillräckligt säkra på sin sak.

I somras klev en man in i en jourbutik i Landskrona tidigt en söndagsmorgon. Där inne förberedde två anställda för en vanlig dag.
Rånaren tog cigaretter och frimärken när han inte fick pengar. (Arkivbild)Bild: Claudio Bresciani / TT
Mannen gick fram till kvinnan bakom disken. Hon skickade en blick till sin kollega, som också begav sig till kassan.
”Detta är ett rån. Jag ska ha era pengar”, sa mannen till kvinnorna med ena handen i fickan. En av dem avvisade kravet, men mannen förklarade att de skulle få ångra sig. Han gick in bakom kassan, öppnade lådor och plockade åt sig några cigarettaskar och frimärken. Sedan försvann han på en damcykel med gods värt mindre än 500 kronor.
Några dagar senare tittade butiksägaren och en tidigare anställd på övervakningskamerans video.
Hon visste genast vem mannen var och letade rätt på en internetbild av honom. De båda anställda som varit med om rånet fick sedan se först bilden och därefter videon. Den ena var säker på att rånaren var på bilden, den andra blev säker först när hon såg butiksvideon.
Den utpekade mannen själv hävdar att han inte var på plats och aldrig har rånat någon.
Lunds tingsrätt trodde honom inte, utan bedömde att vittnena pekade ut den som verkligen rånade butiken i somras.
Mannen dömdes till fängelse i ett år och tre månader. Dessutom skulle han betala skadestånd till de båda anställda på tillsammans drygt 19 000 kronor.
Men rättens ordförande, en utbildad jurist, reserverade sig. Alla vittnena har visserligen pekat ut mannen, men med varierade säkerhet. Att döma på den grunden är inte rättssäkert, enligt rättens ordförande. Någon teknisk bevisning finns inte och den åtalade nekar. I det läget bör åtalet läggas ned, skriver ordföranden i sin reservation.
Gå till toppen