Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lärarvikarie vägrade ta i hand – fallet avgörs i högsta instans

En dom i Arbetsdomstolen kan avgöra om en lärarvikarie på Kunskapsskolan hade rätt att vägra ta sin manlige kollega i hand. Tvisten i Helsingborg kan bli vägledande för alla liknande fall.
– Det är första gången i Europa som en högsta instans prövar frågan om handskakning, så vitt jag vet, säger Kunskapsskolans juridiska ombud Lars Bäckström.

När Fardous El-Sakka inte ville handhälsa på sin kollega bröt hon mot Kunskapsskolans värdegrund anser rektorn. Själv tycker hon att hon hälsade med handen på hjärtat.Bild: Moa Dahlin
Fardous El-Sakka fick inte fler lektioner sedan hon vägrat ta en kollega i hand i augusti 2016. Nu kräver hon Kunskapsskolan i Helsingborg på 120 000 kronor i diskrimineringsersättning. Under tisdagen och onsdagen hölls förhandlingar i Arbetsdomstolen i Stockholm och den 11 april faller domen som kan bli vägledande för många snarlika ärenden i resten av Sverige.
HD och Sydsvenskan har varit i kontakt med Fardous El-Sakka, men hon vill inte uttala sig just nu. I september 2016 sa hon till tidningen att hon ville att problemet skulle uppmärksammas och komma till folks kännedom. Under rättegången i veckan förklarade hon att frågan handlar om att respektera varandra och varandras intimitet. Hennes juridiska ombud anser att skolan ställde henne inför ett ultimatum.
– Det är viktigt att Arbetsdomstolen avgör vad som gäller i en typ av diskrimineringsfall som blir allt vanligare på arbetsmarknaden, säger Unionens chefsjurist Martin Wästfelt.
Läs också Fel att vägra skaka hand tycker skolan – nu anmäler lärarvikarien händelsen
Målet är komplicerat. Enligt Europakonventionens artikel 9 har var och en rätt att utöva sin tro ”genom gudstjänst, undervisning, andaktsövningar och iakttagande av religiösa sedvänjor”. Frågan är hur man väger jämställdhet mellan könen mot religionsfrihet.
Läs också Man som vägrade skaka hand blev inte diskriminerad när han inte fick förlängt jobb
– Alla religiösa manifestationer lyder inte under skyddet enligt Europakonventionen. Jag hävdar att handskakning är en så perifer handling att den inte skyddas av religionsfriheten. Fardous El-Sakka är lärare. I skolan är eleverna i centrum och de ska inte behöva utsättas för något annat än likabehandling, säger arbetsrättsjurist Lars Bäckström, som företräder Helsingborgs stad och skolan.
Läs också Ny dom ger inget svar – måste man ta kollegor i hand?
Arbetsdomstolen ska nu beta av de olika frågorna i tvisten. Det kan handla om direkt diskriminering att vägra skaka hand med en person av motsatt kön. Det kan å andra sidan handla om indirekt diskriminering om det till synes neutrala kravet på handskakning drabbar en viss grupp extra hårt. Frågan är också om lärarvikarien tvingades sluta eller om hon själv valde att gå. Om domstolen går på linjen att hon själv valt att gå får man inget svar på frågan om diskriminering.
Läs också Politiker eniga om handskakningsdomen
– Vår medlem fick sitt vikariat avbrutet, efter att arbetsgivaren ställt ett ultimatum som medlemmen inte kunde gå med på, säger chefsjurist Martin Wästfelt.
Skolan anser dels att hon inte var anställd och dels att hon valde att gå därifrån när hon fick veta hur skolan såg på könsdiskriminering.
– Det är flera olika ganska komplicerade rättsfrågor som domstolen måste ta ställning till. Den här domen är viktig, säger Lars Bäckström.
Gå till toppen