Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lärarvikarie vägrade ta i hand – fallet avgörs i högsta instans

En dom i Arbetsdomstolen kan avgöra om en lärarvikarie på Kunskapsskolan hade rätt att vägra ta sin manlige kollega i hand. Tvisten i Helsingborg kan bli vägledande för alla liknande fall.
– Det är första gången i Europa som en högsta instans prövar frågan om handskakning, så vitt jag vet, säger Kunskapsskolans juridiska ombud Lars Bäckström.

När Fardous El-Sakka inte ville handhälsa på sin kollega bröt hon mot Kunskapsskolans värdegrund anser rektorn. Själv tycker hon att hon hälsade med handen på hjärtat.Bild: Moa Dahlin
Fardous El-Sakka fick inte fler lektioner sedan hon vägrat ta en kollega i hand i augusti 2016. Nu kräver hon Kunskapsskolan i Helsingborg på 120 000 kronor i diskrimineringsersättning. Under tisdagen och onsdagen hölls förhandlingar i Arbetsdomstolen i Stockholm och den 11 april faller domen som kan bli vägledande för många snarlika ärenden i resten av Sverige.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen