Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Henrik Bredberg: Begränsa antalet vapen. Där som här.

Parkland, Florida. I sorg.Bild: Gerald Herbert
Antal dödade: 17. Antal skadade: 14. [ Se rättelse efter texten Det var USA:s 18:e skolskjutning hittills i år.]
Presidenten höll ett sex minuter långt anförande om onsdagens tragedi och lyckades undvika att tala om vapen och vapenkontroll. Det är något av en bedrift.
Så infekterad är debatten i USA om konstitutionens andra tillägg, om rätten att bära vapen. Trots att opinionsmätningar antyder ett utbrett stöd för lagliga begränsningar kring vapeninnehav behåller lobbystarka NRA, National Rifle Association, sitt grepp om lagstiftarna.
Däremot lovade Donald Trump något annat, att tillsammans med ledare på lokal och regional nivå arbeta för att tackla ”den svåra frågan om mental hälsa” – utan att nämna att hans egen administration har försökt minska anslaget till sådan vård.
Frågan är då hur Trumps republikanska trupper hade tänkt stoppa skolskjutningarna. Låsa in alla med bräckligt psyke?
Den 19-åring som erkänt skolskjutningen i Parkland, Florida, sägs hela sitt liv ha kämpat mot psykisk ohälsa. Han var också deprimerad sedan hans mor dog i november. På sin skola hade han stängts av för aggressivt beteende och han hade förbjudits att komma till skolan om han bar ryggsäck. Plus att en person med hans namn på Youtube hotat att utföra en skolskjutning. Och ändå …
USA och Sverige är skilda världar. Men där som här – för att få bukt med skjutningarna är det enda raka att begränsa tillgången till vapen.
––––––––––––
RÄTTELSE:
Uppgiften att det förekommit 18 skolskjutningar i USA hittills i år är inte korrekt. Och den blir inte mer korrekt för att åtskilliga medier runtom i världen, liksom jag i söndagens signerade artikel, återgivit den.
Siffran kommer ursprungligen från den amerikanska organisationen Everytown for Gun Safety och här har räknats in ett antal fall som svårligen kan klassas som skolskjutningar, till exempel då en man tog sitt eget liv nära en skola som varit stängd flera månader.
När The Washington Post definierar en skolskjutning som en skjutning under skoltid med fysisk skada som resultat uppgår antalet till 5 under 2018. Andra organisationer hamnar dock på andra siffror, beroende på definition.
Gå till toppen