Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kommunen kan behöva lägga miljoner på bättre brandskydd

I samma veva som räddningstjänsten gav kommunen nyttjandeförbud av ett LSS-boende på Valhallagatan sågs samtliga äldre- och LSS-boenden över i Klippan. Nu behöver kommunen vidta åtgärder för miljonbelopp.

Enskilda brandceller, sprinklers och fler utrymningsvägar är förbättringar av brandskyddet som kommunen behöver genomföra på sina LSS- och äldreboenden.
Redan under 2017 rustades 38 rum på Syren- och Ljungbygården upp till rätt brandskyddsklass till en kostnad på nästan 600 000 kronor. Under 2018 är det dags för Ljungåsen, Åbyhem, Bågen, Tingsgatan, Trädgårdsgatan, Badvägen 11 och Apollo.
Totalt handlar det om investeringar på nästan tre miljoner, mer exakt ska summan landa mellan 2 705 000 kronor och 2 780 000 kronor.
Bristerna uppmärksammades efter att räddningstjänsten gjort en inspektion på bland annat LSS-boendet på Valhallagatan. Där saknades till exempel sprinklers och tillräckliga utrymningsvägar.
– Vad jag förstår har man inte sett över detta på ett tag och då blir det ju mycket på en gång, säger kommunalrådet Kerstin Persson (S).
För att förbättringarna ska kunna genomföras finns det ett förslag om att avsätta 1,6 miljoner kronor från tilläggsbudgeten till fastighetsavdelningen. Med ett sådant tillskott skulle åtgärderna kunna genomföras under sommaren och hösten i år och pengarna skulle fås igen genom hyreshöjningar.
Men eftersom det just nu pågår en översyn i kommunen av framtida boenden av den här karaktären får ett beslut om tillskott vänta.
– Först när det är klart vet vi hur behovet ser ut och då kan vi bestämma exakt vilka lokaler vi ska rusta upp, säger Kerstin Persson.
Ärendet går därför tillbaka till tekniska förvaltningen.
– Sen finns det alltid många önskemål när det gäller pengar ur tillskottsbudgeten men där prioriteras såklart säkerhet.
Fakta

Brandskyddsinvesteringar

Ljungåsen 270 000 kronor

Åbyhem 375 000 kronor

Bågen 1 200 000 kronor

Tingsgatan 100 000 kronor

Trädgårdsgatan 175 000 kronor

Apollo 260 000 kronor

Badvägen 11 325 000-400 000 kronor

Gå till toppen