Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler kommuner vill bidra till Rönne å-projekt

Sedan i höstas har Klippans miljöstrateg varit ute på turné. Nu har Ängelholm bestämt sig för att pytsa in pengar i å-projektet.

Rönne å snirklar sig genom Eslöv, Höör, Hörby, Åstorp, Klippan och Ängelholm. Sedan en tid tillbaka driver Klippans kommun ett omfattande vattenvårdsprojekt som rör Rönne å och som skulle gynna samtliga å-kommuner.
Det handlar om planer på att köpa och riva ut Skånska Energis gamla vattenkraftverk som ligger mitt på ån i Klippan för att öppna upp för fiskarna i vattendraget. Förutom att vara ett naturvårdsprojekt tror Klippan kommuns miljöstrateg att planerna skulle gynna fisketurismen i samtliga kommuner.
Rönne å-projektet skulle innebära omfattande arbete och beräknas kosta därefter. För att finansiera planen har Klippans kommun bland annat ansökt om 28 miljoner i form av EU-pengar och bidrag för att göra kraftverksområdet till naturreservat. Men kommunen hoppas också att grannkommunerna ska vilja bidra ekonomiskt.
Tord Andersson har varit på turné för att berätta om Rönne å-projektet för de berörda kommunerna.Bild: Niklas Gustavsson
– Jag har nu varit runt och träffat de berörda kommunernas kommunstyrelser och informerat om projektet. Jag skulle säga att samtliga kommuner varit intresserade och ser potentialen i det. Men än så länge är det bara Ängelholm som tagit ett beslut. Det är ju långa politiska processer, säger Klippans miljöstrateg Tord Andersson.
I början av februari sa Ängelholms kommunstyrelse ja till att pytsa in pengar i projektet. Totalt handlar det om nästan 800 000 kronor. För 2017 bidrar kommunen i efterhand med 167 000 kronor och följande år, fram till och med 2023, blir det 102 000 kronor årligen.
– Summan baseras på ett schablonbelopp baserat på befolkningsmängd som Klippans kommun tagit fram, förklarar Tord Andersson.
I månadsskiftet juni/juli hoppas kommunen få svar på sin ansökan om EU-pengar och frågan om bidrag för att kunna köpa kraftverksmarken och göra området till naturreservat ligger på Naturvårdsverkets bord. Och så inväntas svar från resterande å-kommuner.
– Det handlar ju om att kommunerna måste ta ställning till om de vill vara med på norra Europas största vattenvårdsprojekt och allt vad det innebär för turism och liknande, säger Tord Andersson.
Gå till toppen