Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Mats Skogkär: Användbar kris för regeringen.

Sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) och finansminister Magdalena Andersson (S).Bild: Fredrik Sandberg / TT
Det var mycket suck och stön från sjukvårdsminister Annika Strandhälls (S) sida när hon i söndagens Agenda i SVT (18/2) debatterade Nya Karolinska sjukhuset, NKS, med finanslandstingsrådet i Stockholm, Irene Svenonius (M).
Regeringen har bestämt sig för att göra ett storslaget politiskt sång- och dansnummer av NKS, så det ska inte uteslutas att en del av upprördheten var spelad.
På en presskonferens i fredags meddelade Strandhäll ödesmättat, sufflerad av en minst lika allvarsam finansminister Magdalena Andersson (S), att regeringen sett sig tvingad att tillsätta en kriskommitté för att utreda turerna kring NKS.
Att pengar gått till "skyhöga konsultnotor" var enligt finansministern till och med ett hot mot skattesystemets legitimitet och därmed i förlängningen mot välfärdsstaten. Vi måste "lära av historien och säkerställa att något sådant här aldrig mer ska hända i Sverige", slog Andersson fast.
Det finns all anledning att vara upprörd över hur detta mångmiljardbygge hanterats. Nya Karolinska är en soppa. Men den blir inte klarare av att regeringen städslar ytterligare en kock för att röra om i grytan.
NKS-affären granskas redan av forskare vid Stockholms universitet. Sjukvården och därmed NKS är dessutom landstingets ansvar, det kommunala självstyret är en viktig princip. Och att utkräva politiskt ansvar av landstingspolitikerna är väljarnas sak – inte regeringens.
"Vetskapen om att vården finns där när du behöver den, det är en sak som måste vara grundläggande i vårt samhällsbygge", förklarade Strandhäll regeringens ingripande.
Samtidigt växer vårdköerna i hela landet. Vårdgarantin är bara bokstäver på ett papper – inga regioner eller landsting uppfyller den.
Inte konstigt att regeringen letar efter ett sätt att avleda uppmärksamheten.
Gå till toppen