Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Henrik Nilsson: Polen fortsätter i fel riktning.

Högerextrema grupper demonstrerar utanför det polska presidentpalatset till stöd för den nya lagen. Foto: Czarek SokolowskiBild: Czarek Sokolowski
Polens ambassad i Israel blev på söndagen nerklottrad med hakkors och kränkande ord. Anledningen är den nya lag som har skrivits under av Polens president Andrzej Duda och som åtföljts av en hetsig debatt kring uttrycket "polska dödsläger".
Uttrycket har använts slarvigt i internationella sammanhang för att beskriva nazisternas förintelseläger som låg på polsk ockuperad mark, vilket har varit en känslig fråga i Polen.
Men den nya lagen är inte begränsad till denna fras utan istället blir det nu olagligt att "mot fakta" hävda att den polska staten var delaktig i nazisternas krigsförbrytelser under andra världskriget. Straffet kan bli upp till tre års fängelse.
Kritiker som den polske historikern Jan Gross menar att regeringspartiet Lag och Rättvisa, PIS, vill hindra all offentlig diskussion om polackers inblandning i förföljelsen mot polska judar.
Vetenskaplig forskning och konstnärliga uttryck är undantagna den nya lagen men inte journalistik. Lagen har kritiserats för att ytterligare begränsa yttrandefriheten i ett land där medierna redan är hårt pressade.
Det PIS-dominerade parlamentet har genomfört en rad uppseendeväckande reformer. PIS har politiserat rättsväsendet och stärkt den politiska maktens kontroll över domstolarna. Man har även bytt ut ledningen på landets statliga tv- och radiokanaler, vilket hotar mediernas oberoende, menar demokratiorganisationen Freedom House.
Redan innan kontroversen med lagen har Polen som första EU-land formellt varnats av EU-kommissionen för att det riskerar att underminera demokratins fundament på grund av den bristande rättssäkerheten i landet. I en intervju i Dagens Nyheter i december menar Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström att Polen inte hade släppts in i EU idag.
Den nya lagen försvårar situationen ytterligare och riskerar att skada Polens internationella samarbeten. Lagen har vållat protester och lett till spänningar i förhållande till Israel. Även USA och Ukraina har riktat stark kritik mot Polen och menar att den nya lagen skadar relationerna mellan länderna.
Frihet till kritiskt tänkande och rätten att ställa svåra frågor är grundläggande i en demokrati. Lagen begränsar dessa möjligheter och Polen rör sig nu ytterligare bort från de demokratiska principer ett EU-land åtar sig att uppfylla.
Den rådande situationen i Polen är problematisk. EU behöver tydligt markera mot den skadliga populism som PIS representerar. Att införa sanktioner mot ett annat EU-land eller att ta bort landets rösträtt i EU är drastiskt och osannolikt. Däremot bör inte påtryckningarna mot Polen upphöra och EU behöver fortsätta att uppmuntra ett fritt och ifrågasättande samtal i Polen.
Gå till toppen