Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svalöv

Tidigare hårt kritiserad – nu fick kommunchefen ursäkt

Kommunchefen gjorde inga fel när den tidigare personalchefen fick en ny anställning. Nu ska reglementet göras om och bli tydligare.

Jan Zielinski (S) bad kommunchefen Stefan Larsson om ursäkt.Bild: Mikael Brandt
Som tidningen skrev redan i förra veckan visar en granskning gjord av två advokater att kommunchefen Stefan Larsson inte gjorde fel när han anställde tidigare personalchefen Paul Eklund som ny biträdande socialchef.
Läs mer: Utredare: Inga formella fel när Paul Eklund återanställdes
Med tjänsten fick Eklund 14 000 kronor mer i månaden jämfört mer vad han hade haft som personalchef. Månadslönen landade på 72 000 kronor.
Kritiken mot tillsättningen blev hård, bland annat från fullmäktiges ordförande Karl-Erik Kruse (S).
– Kommunchefen har inte mandat att inrätta nya chefstjänster och inte mandat att tillsätta dem, sade Kruse bland annat.
Chefstillsättningen bidrog till att styret med M, L och S sprack men innan dess hann man besluta om en utredning om chefstillsättningen. Dessutom valde Eklund att lämna Svalövs kommun.
Läs mer: Omstridd kommunal chef hoppar av efter kraftig kritik
Men några formella fel gjorde inte Stefan Larsson, kommer alltså den utredningen fram till. I stället är det otydliga regler och riktlinjer som orsakat problemen, något kommunchefen inte kan lastas för.
Nu ska reglerna ses över, i framtiden ska det inte finnas några oklarheter vid chefstillsättningar. Gråzonerna ska bort.
– Vi har en hel del dokument som krockar med varandra. Förvaltningen ska få i uppdrag att se över styrdokument, reglemente, riktlinjer och delegationsordning så att vi i framtiden inte hamnar i en liknande situation, säger nytillträdde kommunstyrelseordföranden Jan Zielinski (S).
– Vi ska tydliggöra vilka spelregler vi ska ha i Svalövs kommun, säger Fredrik Jönsson (C).
På måndagen fick Stefan Larsson en formell ursäkt framförd av Zielinski.
– Jag vill framföra en stor ursäkt till Stefan för den smärta, det obehag och den jobbiga situation vi i politiken satt honom i.
Svaret från Stefan Larsson:
– Jag accepterar givetvis ursäkten. Det har varit en påfrestande tid, mycket skriverier i tidningar och sociala medier.
Men vem har ansvaret för de otydliga riktlinjerna? Vi får inget riktigt svar, det handlar om en praxis som vuxit fram, riktlinjer och styrdokument som ändrats efter hand och ingen som har haft full koll.
– Ingen av oss här har varit med i den processen, säger Jan Zielinski.
Som en följd av kritiken mot Stefan Larssons drogs hans rätt att anställa in. Inom kort får han tillbaka rätten.
Ytterligare en utredning ska göras av kommunrevisionen av hur politikerna hanterat anställningsfrågan. Det är oklart när den är klar.
Läs mer: Hård kritik från de egna mot S-kommunalrådet
Gå till toppen