Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Landskronabördige Daniel Berlins krog får sin andra Michelinstjärna

Daniel Berlin i Skåne Tranås prisas återigen och får nu sin andra stjärna. Nykomlingarna Sav i Tygelsjö utanför Malmö, Aloë i Älvsjö i södra Stockholm samt Agrikultur i Stockholm får en stjärna var.

Sverige får för första gången en trestjärnig restaurang i Michelinguiden: Frantzén i Stockholm. Flera andra svenska krogar prisades också när den nordiska Michelinguiden presenterades i Köpenhamn.
Daniel Berlin krog i Skåne Tranås fick en andra stjärna. Guiden lyfte på scen hur Daniel Berlin, ursprungligen från Landskrona, enbart har fem bord och den fantastiska stämningen på plats. Daniel Berlin svarade kort på några frågor innan han sade att han var för tagen för att kunna prata.
"På ett underbart sätt utnyttjar Daniel Berlin de lokala ingredienserna med betoning på balans, renhet och precision", skriver Michelinguiden.
Sverige har fått vänta på sin första trestjärniga restaurang. Men nu står det klart att Frantzén – som stjärnkocken Björn Frantzén nyöppnade för knappt ett år sedan – får hela tre åtråvärda stjärnor, det vill säga full pott.
"Björn Frantzén har skapat en unik vision för nordisk mat, som kombinerar sublima ingredienser med häpnadsväckande kulinariska tekniker. Björn Frantzéns gastronomiska uttryck är verkligen värt resan och är en gustatorisk upplevelse som ingen annan", säger Michael Ellis, internationell chef för Michelinguiderna, i ett pressmeddelande.
– En jävligt bra måndag, sade stjärnkocken själv under prisutdelningen.
Man vet aldrig när inspektörerna från Michelin kommer. De analyserar maten in i minsta detalj, men avslöjar sig aldrig. Bedömningen utgår från flera kriterier: kvaliteten på råvarorna, smaken och tillagandet, värdet för pengarna, hur väl kockens personliga uttryck kommer fram samt "kvalitet över tid" – vilket betyder att upplevelsen ska vara lika fantastiskt oavsett när man besöker krogen.
Det eventuella betyget – en stjärna – betyder allt. Sverige har nu 26 restauranger i Michelinguiden. En svensk restaurang blev av med sin stjärna: Sjömagasinet i Göteborg. I övrigt behöll alla svenska krogar sina stjärnor, som nu uppgår till totalt 31 stycken.
Fakta

Guide Michelin

Den första upplagan av Michelinguiden, som gavs ut 1900 och delades ut gratis till bilköpare, hade en listig baktanke: att få motorister att slita på sina däck och sprida intresset för bilar. I guiden betygsätts maten med upp till tre stjärnor, där full pott innebär betyget "värd en resa i sig".

28 länder ingår i dagsläget i guiden. Sverige tog plats i guiden för första gången 1984, då fyra restauranger i Stockholm tilldelades stjärnor.

Från och med 2016 kan även restauranger utanför Stockholm, Göteborg och Malmö få stjärnor. Nedan följer de svenska restauranger som fick Michelinstjärnor i den nordiska guide som presenterades för ett år sedan.

Källa: Michelin Nordic Guide

Fakta

Krogar med stjärnor 2017

Två stjärnor:

Fäviken Magasinet, Järpen

Vollmers, Malmö

Oaxen Krog, Stockholm.

En stjärna:

Daniel Berlin, Skåne Tranås

Hotel Borgholm, Borgholm

PM & Vänner, Växjö

Ekstedt, Stockholm

Esperanto, Stockholm

Gastrologik, Stockholm

Imouto, Stockholm

Mathias Dahlgrens Matbaren, Stockholm

Operakällaren, Stockholm

Sushi Sho, Stockholm

Volt, Stockholm

Bhoga, Göteborg

Koka, Göteborg

Sjömagasinet, Göteborg

SK Mat & Människor, Göteborg

Thörnströms Kök, Göteborg

28+, Göteborg

Upper House, Göteborg

Sture, Malmö

Bloom in the Park, Malmö

Källa: Michelin Nordic Guide

Gå till toppen