Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Min mening

Läsartext: Följ landets bästa skolkocks exempel – låt eleverna själva välja vad de vill ha

Elever måste äta ordentligt i skolan för att orka med en hel dag, men det är svårt med den mat vi har nu, skriver Elsa Innings.Bild: Anders Malmberg
Skolmaten är mycket viktig. Maten borde bli godare och mer näringsrik så att eleverna äter mer. Om skolmaten förbättrades, skulle elevernas prestationer också göra det. När vi ungdomar går i skolan åtta timmar om dagen, växer och tränar är det extra viktigt att äta ordentligt. Vi ungdomar behöver äta annars orkar vi inte med våra långa skoldagar. På samma sätt som en bil behöver bensin för att kunna köra, behöver vi mat för få energi och att kunna tänka ordentligt. Varför är det inte god och näringsrik mat på skolorna?
Kunskapsnivån hos svenska elever sjunker. Kan det bero på maten? Om maten blir sämre hela tiden äter eleverna mindre, vilket leder till att man får mindre energi och det kan göra att man presenterar sämre i skolan. Om det nu kan vara en av orsakerna till att kunskapsnivån sjunker, borde vi absolut göra någonting åt det. Om eleverna inte tycker om skolmaten händer det att de inte äter alls under dagen. I en undersökning som Lilla aktuellt gjorde säger 20 procent av eleverna att de väljer att inte äta maten i skolan en-två gånger i veckan. Det måste få ett slut.
Orsaken till att maten inte är god kan vara att många skolor köper in mat från ett centralkök och att maten hålls varm länge, vilket gör att maten kan förlora smak och bli torr. Om det saknas pengar till att laga näringsrik kost, kanske politikerna behöver tänka om hur kommunens pengar ska fördelas. Pengar bör inte vara ett problem när det kommer till elevernas hälsa och mående, eller när det handlar om deras prestationer som kommer påverka deras framtid.
För några år sedan utsågs Vibeke Frisk till Sveriges bästa skolkock. Hennes knep var att inte blanda ihop grönsaker, kött och såser. Det gjorde att eleverna kunde välja vad de ville ha och då åt nästan alla elever av skolmaten. Det skulle vara bra om alla skolor gjorde så. Jag förstår att man måste ha en viss budget, men jag tror att det blir billigare i längden om kommunerna lägger lite mer pengar på maten. Om alla skolor följde Vibeke Frisks exempel skulle inte lika mycket mat slängas. Det innebär att man sparar pengar.
En del säger: Men vi får ju gratis mat, så vi borde inte klaga, det är inte elever i alla länder som får det”.
Ja, vi är jätteglada att vi får gratis skolmat och förstår att vi inte kan lägga hur mycket pengar och tid som helst på maten, eftersom vi inte betalar (förutom skatt då). Men vi klagar på maten för att kvaliteten på den inte är bra. Elever måste äta ordentligt i skolan för att orka med en hel dag, men det är svårt med den mat vi har nu. Lärarna kräver att vi ska koncentrera oss och prestera. Det är väldigt svårt utan energi.
Jag tycker att kommunerna ska lägga mer pengar på skolmaten och att de olika delarna av måltiden serveras separat, så att eleverna själva kan välja vad de vill äta.

Elsa Innings

Elsa Innings är 15 år och går i årskurs 8. På sin fritid spelar hon fotboll och är med sina kompisar
Läs mer:Skriv på Min mening
Gå till toppen