Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Mats Skogkär: Akilov missade paradiset

Drottninggatan efter Akilovs framfart.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Målet för Rakhmat Akilov var att döda otrogna och dö, för att på så sätt komma till paradiset.
Det berättade den terroråtalade mannen när det på tisdagen (20/2) var hans tur att ta till orda i Stockholms tingsrätts säkerhetssal.
Akilovs redogörelse var i stora drag en upprepning av vad han tidigare sagt i polisförhören. Han såg sig själv – och tycks fortfarande se sig – som den Islamiska statens fotsoldat.
Inför dådet spelade Akilov in en video där han svär trohet till IS, men IS har aldrig spelat upp videon och inte heller tagit på sig ansvaret för dådet.
"Jag ville att Sverige skulle sluta kriga mot kalifatet. Man skulle sluta skicka sina soldater till stridszoner. Och att man skulle sluta skicka över gigantiska summor pengar för att bekämpa vårt kalifat", förklarade Akilov för rätten.
Akilov sade sig ha lyssnat på uppmaningar från sin "emir". Han övervägde olika alternativ för sin "martyroperation".
"Vad vi ser är en fullfjädrad ideologiskt övertygad jihadist, helt enkelt", konstaterade Peder Hyllengren, terrorismforskare vid Försvarshögskolan.
Det är en för de flesta människor obegriplig värld som öppnar sig genom Akilovs berättelse, en mental avgrund.
Irrationell på ett plan, med sin religiöst grundade övertygelse om att en massaker på oskyldiga skulle säkra honom en plats i ett evigt paradis. Rationell på ett annat plan när olika terrormetoder och -planer övervägs och förkastas.
Akilov tycks ha varit en ensamvarg, som påverkad av propaganda beslutade att lyda befallningar från någon han enligt egen utsago aldrig mött i verkliga livet. Hans vapen blev till sist en stulen lastbil – den bomb han byggt och hade med sig fungerade inte som tänkt. Förmågan var inte i nivå med viljan.
Ändå lyckades han mörda fem personer och skada så många fler.
Gå till toppen