Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bruksspelet 2018 gör nedslag på farfars tid

Pappersbrukets arbetarrörelse och punken står i fokus för årets Bruksspel. Redan på måndag är det uppstartsmöte för alla intresserade.

”På farfars tid” är titeln på sommarens föreställningar på pappersbruket där åskådaren får följa med på en resa genom olika epoker. Från 1970-talet till 1940-talet och vidare till 1890-talet, och så tillbaka till 1970-talet igen.
– Det blir en spännande tidsresa som kommer ha fokus på punken i Klippan men också på arbetarna vid pappersbruket, säger Annika Kofoed som tillsammans med Bim Wikström skriver manus till föreställningen.
För musiken står som vanligt P-O Nilsson och även om punken har en tydlig roll i föreställningen blir det mixad musik, berättar Annika Kofoed.
Flera Klippanpersoner har legat till grund för huvudkaraktärerna i Bruksspelet.
– Det finns ju mängder av spännande historier att berätta: kring bruket, Klippanmusiken, om arbetarna och hur fackföreningen startade, säger Annika Kofoed.
Projektledare Heléne Lindquist packar ihop efter förra årets spelsäsong. Nu är hon, manusförfattarna Annika Kofoed och Bim Wikström samt musikern P-O Nilsson i full gång inför årets Bruksspel.Bild: Annsofie Wieland
Stry Terrarie (Anders Sjöholm) som tog punken från London till Klippan och grundade Kriminella Gitarrer, Mats P (Mats Pettersson), punkgitarristen och en av Klippanpopens största förvaltare, och så Punkar-Anders (Anders Nilsson) som grundat musikföreningen MIC (Musik i centrum) och som fick kulturpriset 2017 i Klippan. Alla är de profiler som gett inspiration till den kommande föreställningen.
– Det har pratats en del om att det alltid funnits punkare i alla epoker och det kommer vi visa lite här, och det kommer bli roligt, säger Heléne Lindquist som projektleder Bruksspelet även i år.
Punken, arbetarrörelsen och att våga sticka ut lite är ingredienserna som kommer få Klippanborna att känna igen sig i ”På farfars tid”, enligt Heléne Lindquist. Ramen för manuset är satt, nu ska det bara fyllas med händelser och detaljer. Men redan nu börjar arbetet med att hitta skådespelare och volontärer. På måndag, den 26 februari, är det uppstartsmöte på Sågen.
– Då ska vi samla ihop styrkorna lite och se vilka som vill hjälpa till och vilka som vill vara med på scen. Dit är alla intresserade välkomna, säger Heléne Lindquist.
Mötet börjar klockan 18.30 och hålls i lokaler bakom fritidsgården på Sågen. I slutet av juni och under juli är det bestämt att föreställningarna ska ges.
– Vi jobbar för fullt och igår fick jag en liten teaser som vi kan lägga upp på hemsidan, säger Heléne Lindquist.
Gå till toppen