Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Henrik Nilsson: Indiska oceanen gungar farligt.

Indiens premiärminister Narendra Modi skakar hand med Kinas president Xi Jinping under ett möte i september 2017.Bild: Wu Hong
Den lilla önationen Seychellerna har nu blivit skådeplats för en kraftmätning mellan Indien och Kina. Ett nytt avtal ger Indien rätt att bygga en militärbas på den seychelliska ön Assumption, rapporterar CNN.
Indien får därmed ett viktigt strategiskt fäste i Indiska oceanen och avtalet ses som ett försök att stävja Kinas expansion i området.
Små nationer, på strategiskt belägna platser, har blivit viktiga för Kina och Indien i dessa länders satsningar på att skaffa sig ökat inflytande över världshandeln.
På tisdagen (20/2), rapporterade New York Times att elva kinesiska stridsfartyg seglat in i Indiska oceanen samtidigt som de politiska spänningarna på Maldiverna ökat. Den sittande presidenten på Maldiverna, Abdulla Yameen, har trotsat ett beslut från landets högsta domstol om att frige nio oppositionspolitiker. President Yameen utlyste istället undantagstillstånd och två av domarna samt den tidigare presidenten Maumoon Abdul Gayoom har gripits. President Yameen har tidigare skrivit under ett frihandelsavtal med Kina.
Indien har också strategiska intressen på Maldiverna och landet har länge ansetts stå under indiskt inflytande. Kinas styrkeuppvisning kan vara ett tecken på ett skifte i maktbalansen och Maldivernas ökade beroende av Kina.
Situationen liknar den på Sri Lanka. På grund av stora skulder till kinesiska företag har Sri Lanka överlåtit kontrollen över en stor hamn i den södra delen av landet. Samtidigt utvecklar Indien tillsammans med Japan ett hamnprojekt i den östra delen av Sri Lanka, rapporterade New York Times i december.
Utvecklingen på Seychellerna, Maldiverna och Sri Lanka visar på de konsekvenser som uppstår när växande stormakter ökar sitt inflytande. Små länder blir viktiga pusselbitar i jättarnas realpolitiska ambitioner.
Maktkampen har varit aggressiv och risken för ökade spänningar är stor. Kina har inte gjort sig känt som försvarare av mänskliga rättigheter och prioriterar hellre kinesiska handelsintressen. Indiens militära expansion för att säkra handelsvägar bidrar till det eskalerade läget.
Spänningarna visar inga tecken på att avta, snarare tvärtom. Varken Kina eller Indien lär ge upp sina strategiskt viktiga positioner. Omvärlden bör försöka få till stånd förhandlingar mellan de båda nationerna för att undvika ytterligare upptrappningar.
Det ligger i allas intressen att regionen stabiliseras, men de som skulle drabbas hårdast av ökade aggressioner är folket i de små nationer som nu riskerar att bli indragna i en geopolitisk storm.
Gå till toppen