Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Tobias Lindberg: Ja, vad får Östling för pengarna?

Leif Östling.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Leif Östling slösade i höstas bort en möjlighet till viktig debatt. "Vad fan får jag för pengarna?", undrade den dåvarande ordföranden för Svenskt Näringsliv i en kommentar till sin aggressiva skatteplanering.
Svordomen, arrogansen, översitteriet – fokus hamnade på allt annat än kärnan i hans retoriska fråga: om skattekronorna används tillräckligt effektivt.
Därför kunde det ha blivit riktigt intressant när Östling på tisdagens DN Debatt fick utrymme att ge sin syn på svensk sjukvård. Dessvärre ägnade han merparten av texten åt besynnerliga angrepp mot en "kollektivistisk vårdmodell". Men det fanns partier värda att ta fasta på.
Östling beskrev till exempel arbetet mot höga sjuktal under sin tid som vd för Scania. Han upptäckte att sjukskrivningarna blev onödigt utdragna till följd av långa väntetider till diagnos och behandling.
"Landstingets kösystem kostade Scania mångmiljonbelopp", konstaterade Östling.
Hur stora har kostnaderna då inte blivit för samhället när vårdköerna åter växt på senare år?
En undersökning från Socialstyrelsen visade nyligen att inga regioner och landsting klarar att leva upp till de lagstadgade tidsgränserna inom vårdgarantin. Var fjärde kirurgipatient får vänta längre än 90 dagar på operation. På vissa håll får inte ens tre av fyra vårdsökande träffa läkare inom en vecka. Och en genomsnittlig akutmottagning har väntetid på tre och en halv timme.
Inför valet lär detta åter leda till politiska diskussioner om behov av att höja skatten. Men en väsentlig del av bristerna inom vården tycks snarare bero på organisationen än på ekonomin.
Vårddebatten borde handla mer om kostnadseffektivitet – vad väljarna får för skattepengarna.
Att Östling slösar bort en ny möjlighet att lyfta frågan får inte göra det fritt fram att slösa bort offentliga medel.
Gå till toppen